Στο Τελ Αβίβ, το κέντρο πολιτισμού και οικονομίας του Ισραήλ, παρατηρεί κανείς ότι πολλοί ουρανοξύστες της πόλης κυματίζουν με ισραηλινές σημαίες και τις λέξεις Beyachad Nenatze’ach – Μαζί, θα κερδίσουμε. Ωστόσο, η εικόνα στους δρόμους είναι τελείως διαφορετική. Οι αφίσες των οικογενειών των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα ζητούν συμφωνία για την απελευθέρωσή τους, ακόμη και αν αυτό σημαίνει τερματισμό του πολέμου με τη Χαμάς. Αντίθετα, υπάρχουν και αφίσες στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί, επιμένοντας να συνεχιστεί ο πόλεμος μέχρι την «ολοκληρωτική νίκη». Αυτή η αντίθεση αποκαλύπτει τη διχασμένη κατάσταση στην ισραηλινή κοινωνία σχετικά με την αξία του τερματισμού του πολέμου για την επιστροφή των ομήρων.
Η κατάσταση αυτή έχει ρίζες που εκτείνονται πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, όταν οι πολίτες διαδήλωναν εναντίον της δικαστικής μεταρρύθμισης της δεξιάς κυβέρνησης. Οι επιθέσεις της Χαμάς εκείνης της ημέρας προκάλεσαν πάνω από 1.200 θανάτους, κυρίως αμάχους. Αυτή η εντονότατη κρίση δημιούργησε ένα κλίμα σοκ και αβεβαιότητας στην ισραηλινή κοινωνία, με πολλούς πολίτες να νιώθουν ότι η κυβέρνηση ήταν ανίκανη να διαχειριστεί τις συνέπειες. Στην ανάγκη αυτή, πολίτες ανέλαβαν πρωτοβουλίες, όπως η ίδρυση κέντρων έκτακτης ανάγκης που οργάνωναν τη συγκέντρωση χρημάτων και προσέφεραν αναγκαίες υπηρεσίες για την υποστήριξη των στρατιωτών και των εκτοπισμένων.
Όμως, ένα χρόνο μετά τις επιθέσεις, η αλληλεγγύη που προηγουμένως υπήρχε φαίνεται να έχει εξαφανιστεί. Σήμερα, η ισραηλινή κοινωνία είναι διαιρεμένη, με τον διχασμό να περιστρέφεται γύρω από το ζήτημα των ομήρων και τον τρόπο διαχείρισης του πολέμου από την κυβέρνηση του Νετανιάχου. Οι συγγενείς των ομήρων συχνά υπόκεινται σε προσβολές και επιθέσεις, καθώς πολλοί τους κατηγορούν ότι η εκστρατεία τους ενδυναμώνει τη Χαμάς.
Παρά τη δυσκολία αυτή, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα στα οποία οι Ισραηλινοί φαίνεται να συμφωνούν, όπως η ανάγκη διατήρησης της παρουσίας του στρατού στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα για λόγους ασφαλείας. Ο Σμούελ Ρόσνερ, δημοσιογράφος και δημοσκόπος, αναφέρει ό,τι οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου άλλαξαν την αντίληψη του κόσμου σχετικά με την ασφάλεια και τις στρατηγικές επιλογές.
Παρ’ όλα αυτά, οι τριβές στην κοινωνία επαναφέρουν σε προσκήνιο διαφορές που θεωρούνταν λυμένες, καθιστώντας πιο δύσκολη τη δημιουργία μιας κοινής κατανόησης. Επιπλέον, μια πρόσφατη δημοσκόπηση από το Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ δείχνει ότι το 31% των Ισραηλινών αισθάνονται μεγάλη ανασφάλεια, με τον αριθμό των πολιτών που επιλέγουν να εγκαταλείψουν τη χώρα να αυξάνεται ιδιαιτέρως από τις 7 Οκτωβρίου 2023, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Πηγή: tovima.gr