Δημιουργικές εντάσεις στη γαλλική εξωτερική πολιτική σχετικά με τη Μέση Ανατολή

Δημιουργικές εντάσεις στη γαλλική εξωτερική πολιτική σχετικά με τη Μέση Ανατολή

Δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro αναφέρεται σε διαφοροποιήσεις απόψεων μεταξύ της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας και του γαλλικού διπλωματικού σώματος σχετικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή. Οι «αντιπαλότητες» και οι «μάχες επιρροής» που έχουν προκύψει γύρω από τον πρόεδρο Μακρόν μετά την 7η Οκτωβρίου, καταδεικνύουν την ανάγκη για ισορροπία, καθώς η εσωτερική πολιτική σκηνή στη Γαλλία είναι επίσης σημαντική.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πολλές φωνές επικρίνουν τον Εμανουέλ Μακρόν για την «αδύναμη υποστήριξή» του προς το Ισραήλ, αποδίδοντας την ευθύνη στον Εμανουέλ Μπον, τον επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του, ο οποίος είναι ειδικός στη Μέση Ανατολή. Ο Μπον, με θητεία ως πρέσβης στο Λίβανο, χαρακτηρίζεται από ορισμένους επικριτές του ως σκληρός υποστηρικτής μιας φιλοαραβικής πολιτικής, που δεν σύμφωνε με όλους στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η γαλλική πολιτική στη Μέση Ανατολή επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από εσωτερικές παραμέτρους. Διπλωμάτες στη περιοχή επισημαίνουν τη «αναγκαστικά ενδιάμεση» γραμμή της Γαλλίας, καθώς είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό και εβραϊκό πληθυσμό στην Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, ο Μακρόν κάλεσε τους Γάλλους πολίτες να «παραμείνουν ενωμένοι».

Οι σχέσεις του Μακρόν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου φαίνεται να είναι τεταμένες. Η εφημερίδα Le Monde αναφέρει ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, που ζητούν να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ, και η «κούραση» που υπάρχει απέναντι στη στρατηγική του Ισραήλ στη Γάζα, είναι παράγοντες που συμβάλλουν στην ένταση. Επίσης, υπάρχει συσσώρευση εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Γαλλίας, κυρίως μετά την υποστήριξη από τη Γαλλία ενός ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που ζητούσε την άμεση διακοπή της παράνομης παρουσίας του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη.

Κατά τη Συνόδου Κορυφής της Γαλλοφωνίας, ο Μακρόν επανήλθε στο θέμα της προμήθειας όπλων δηλώνοντας: «Νομίζω ότι αυτοί που προμηθεύουν όπλα στο Ισραήλ δεν μπορούν να καλούν μαζί μας για κατάπαυση του πυρός».

Πηγή: tovima.gr