Δώρα και Στρατηγικές Συμμαχίες Ερντογάν στην Αλβανία

Δώρα και Στρατηγικές Συμμαχίες Ερντογάν στην Αλβανία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σήμερα στην Αλβανία για τα εγκαίνια του μεγαλύτερου τζαμιού στα Βαλκάνια, και παράλληλα προσφέρει ακριβά δώρα στον Εντι Ράμα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο Ράμα ανακοίνωσε ότι ο Ερντογάν θα δωρίσει έναν σημαντικό αριθμό drones-καμικάζι.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας αυτή τη δωρεά, υπογράμμισε ότι «είναι ένα δώρο που έρχεται ως ένα ηχηρό μήνυμα από την Τουρκία, πως η Αλβανία είναι απρόσβλητη». Πρόσθεσε ότι η απόκτηση αυτών των drones δεν σημαίνει ότι η Αλβανία προγραμματίζει επιθέσεις. Νωρίτερα, ο Ράμα είχε ήδη συνάψει συμφωνία με την Άγκυρα για την αγορά τουρκικών Bayraktar.

Η ανακοίνωση για την δωρεά έγινε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που διεξήχθη στο περιθώριο της μονοήμερης επίσκεψης του Ερντογάν στα Τίρανα. Το drone καμικάζι περιγράφεται ως ένα περιπλανώμενο πυρομαχικό που κατευθύνεται στον στόχο του πριν εκραγεί κατά την πρόσκρουση. Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν μπόρεσε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό ή τον τύπο των drones.

Οι περισσότερες χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, έχουν αρχίσει να αναβαθμίζουν τους στρατούς τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Πηγή: tovima.gr