Εκρηκτική Κρισιμότητα στη Μέση Ανατολή μετά την Ιρανική Επίθεση στο Ισραήλ

Εκρηκτική Κρισιμότητα στη Μέση Ανατολή μετά την Ιρανική Επίθεση στο Ισραήλ

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι εξαιρετικά τεταμένη, με τις πρόσφατες εξελίξεις να επιδεινώνουν την ήδη εύθραυστη κατάσταση. Χθες, το Ιράν εκτόξευσε περίπου 200 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, με την Τεχεράνη να δηλώνει ότι η επίθεση ήταν αντίποινα για τις δολοφονίες ηγετών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς. Η συγκεκριμένη επίθεση είναι η δεύτερη του είδους της μέσα σε έξι μήνες, προκαλώντας ανησυχία για τις επόμενες εξελίξεις στην περιοχή.

Το Ισραήλ απαντά στις εχθροπραξίες και διαμηνύει ότι θα υπάρξουν συνέπειες για το Ιράν. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι η χώρα του ασκεί στρατιωτική επιχείρηση στο νότιο Λίβανο, η οποία έχει ως στόχο να ολοκληρωθεί γρήγορα και να εξασφαλίσει την ασφάλεια των Ισραηλινών πολιτών που έχουν εκτοπιστεί.

Στην Τεχεράνη, ο αρχηγός του ιρανικού γενικού επιτελείου στρατού προειδοποίησε ότι το Ιράν θα πλήξει όλες τις υποδομές του Ισραήλ εάν υπάρξει νέα επίθεση. Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης είναι σε επιφυλακή και ότι θα δώσουν «συντριπτική απάντηση» σε οποιαδήποτε αντίποινα από το Ισραήλ.

Στην Αθήνα, επικρατεί ανησυχία και σήμερα, Τετάρτη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συντονιστούν με το Ισραήλ για τις επόμενες κινήσεις τους, ενώ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η επίθεση αυτή θα έχει σοβαρές συνέπειες για το Ιράν.

Αυξάνονται επίσης οι στρατιωτικές δυνάμεις της Γαλλίας στη Μέση Ανατολή, με τον πρόεδρο Μακρόν να καταδικάζει έντονα την ιρανική επίθεση και να δηλώνει τη δέσμευση της Γαλλίας για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο συνεχίζουν να αγνοούνται, καθώς οι συγκρούσεις μαίνονται και η κατάσταση δείχνει να επιδεινώνεται χωρίς ορατό τέλος. Οι διεθνείς αναλυτές προειδοποιούν ότι η ένταση θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για ολόκληρη την περιοχή.

Πηγή: tovima.gr