Ελλάδα και Ουκρανία υπογράφουν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ελλάδα και Ουκρανία υπογράφουν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Σήμερα, 17 Οκτωβρίου 2024, στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Κατά τη διάρκεια της σύμπραξης τους, υπογράφηκε μια σημαντική συμφωνία που ενισχύει τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας. Έτσι, η Ελλάδα γίνεται το 21ο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπογράφει παρόμοια συμφωνία με την Ουκρανία.

Η συμφωνία αυτή έρχεται σε συνέχεια της Κοινής Δήλωσης των G7 τον Ιούλιο του 2023, όπου επιβεβαιώνεται η υποστήριξη της ΕΕ στην ασφάλεια της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα. Επίσης, σχετίζεται με τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας στις 27 Ιουνίου 2024.

Μέσω της διμερούς συμφωνίας, στόχος είναι η ισχυροποίηση της ανθεκτικότητας της Ουκρανίας και η πολυδιάστατη στήριξή της, προκειμένου να υποστηριχθεί η ενταξιακή διαδικασία της χώρας. Περιλαμβάνει κοινά εγχειρήματα σε τομείς όπως η οικονομία, οι μεταρρυθμίσεις, η ενέργεια και η πολιτιστική κληρονομιά. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ιδίως στην Οδησσό, την οποία ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί να υποστηρίξει κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στην πόλη.

Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας προσφέρει προοπτικές συνεργασίας για ελληνικές εταιρείες όχι μόνο με ευρωπαϊκές, αλλά και με ουκρανικές. Η συμφωνία περιέχει αμοιβαίες δεσμεύσεις για συνεργασία στις επιχειρήσεις και την παραγωγή πράσινης ενέργειας, στις θαλάσσιες μεταφορές και τα logistics. Η Ελλάδα έχει ήδη διοργανώσει σχετικό συνέδριο για την ανοικοδόμηση του κράτους αυτού τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σε ό,τι αφορά την στρατιωτική και αμυντική βοήθεια, η Ελλάδα έχει διακηρύξει τη συνεχιζόμενη υποστήριξή της στην Ουκρανία, με την προϋπόθεση ότι η εσωτερική αμυντική της ικανότητα δεν υποβαθμίζεται. Αυτή η στρατηγική στήριξη συνάδει με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Πηγή: tovima.gr