Επεισόδια και διαμαρτυρίες στα Τίρανα για την παραίτηση του πρωθυπουργού Ράμα

Επεισόδια και διαμαρτυρίες στα Τίρανα για την παραίτηση του πρωθυπουργού Ράμα

Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στα Τίρανα, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι ζητούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) και εκπροσώπων της αστυνομίας, 10 αστυνομικοί και τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές τραυματίστηκαν.

Οι χιλιάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συντηρητικού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) και συγκεντρώθηκαν στην αλβανική πρωτεύουσα. Οι πρώτες εντάσεις εκδηλώθηκαν όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό έξω από κυβερνητικά κτίρια, χρησιμοποιώντας μολότοφ. Ακολούθως, το πλήθος κατευθύνθηκε στα κεντρικά γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Ράμα, όπου προκάλεσαν φωτιά στην εξωτερική πύλη και έκαψαν μια αφίσα του πρωθυπουργού. Υπήρξαν επίσης βανδαλισμοί στο υπουργείο Εσωτερικών και σε έναν σταθμό λεωφορείων, με κάδους απορριμμάτων να φλέγονται.

Οι διαδηλωτές, μεταξύ άλλων, ζητούν την παραίτηση του Ράμα και τη δημιουργία υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει την Αλβανία σε βουλευτικές εκλογές την επόμενη χρονιά. Ο γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Φλαμούρ Νόκα, δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Θα συνεχίσουμε τις ενέργειες πολιτικής ανυπακοής έως ότου παραιτηθεί ο Ράμα».

Την προηγούμενη εβδομάδα, η ένταση στο κοινοβούλιο της Αλβανίας είχε κλιμακωθεί, με βουλευτές του PD να πετούν καρέκλες και να ανάβουν φωτιές, ως αντίδραση στην ποινή φυλάκισης ενός έτους που επιβλήθηκε στον συνάδελφό τους Ερβίν Σαλιάνι. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ράμα για «πράξη εκδίκησης και πολιτικής τρομοκρατίας».

Πηγή: tovima.gr