Επιχειρήσεις του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ και των Χούθι σε Λίβανο και Υεμένη

Επιχειρήσεις του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ και των Χούθι σε Λίβανο και Υεμένη

Το Ισραήλ, μετά τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα, επικεφαλής της Χεζμπολάχ, έχει ξεκινήσει εκτενείς στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης. Αφού έχουν προηγηθεί επιθέσεις στον τρόπο επικοινωνίας και το οπλοστάσιό της, τώρα προχωρούν και σε χερσαία επιχείρηση εντός του Λιβάνου. Σύμφωνα με τον Μαρίνο Αλειφέρη, απεσταλμένο του MEGA στο Ισραήλ, οι ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, υποστηριζόμενες από τεθωρακισμένα, έχουν ήδη εισέλθει στον νότιο Λίβανο. Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν μια «νεκρή ζώνη» 2-3 χιλιομέτρων, απαλλαγμένη από εχθρικές δυνάμεις, όπως ελεύθερους σκοπευτές και χειριστές αντιαρματικών ρουκετών.

Παράλληλα, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ προχώρησαν σε αεροπορικές επιθέσεις στη Χοντάιντα της Υεμένης, περιλαμβάνοντας στόχους στρατιωτικής υποδομής των Χούθι, οι οποίοι είναι σύμμαχοι της Χεζμπολάχ και του Ιράν. Ο λοχαγός Νταβίντ Άβραχαμ, εκπρόσωπος του στρατού, δήλωσε ότι χρησιμοποιήθηκαν «δεκάδες» μαχητικά αεροσκάφη για αυτές τις επιθέσεις. Στους στόχους περιλαμβάνονταν μια μονάδα παραγωγής ενέργειας και το λιμάνι της πόλης, σημαντικά για την στρατηγική μεταφορά ιρανικών όπλων στην περιοχή.

Οι Χούθι, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας, είχαν προχωρήσει στην εκτόξευση πυραύλων κατά του Ισραήλ, κλιμακώνοντας τις εχθροπραξίες. Η δολοφονία του Νασράλα φαίνεται να έχει ενισχύσει τη δέσμευσή τους για περαιτέρω επιθέσεις κατά του Ισραήλ, σύμφωνα με δηλώσεις τους. Οι τελευταίες στρατιωτικές επιχειρήσεις και οι επιθέσεις Ου με ιρανική χρηματοδότηση δείχνουν την ένταση που επικρατεί στην περιοχή και τη δυνατότητα κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Πηγή: tovima.gr