Επιφυλακή στο Ισραήλ λόγω των εχθροπραξιών και των επιθέσεων στη Λιβύη

Επιφυλακή στο Ισραήλ λόγω των εχθροπραξιών και των επιθέσεων στη Λιβύη

Σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής βρίσκεται το Ισραήλ, καθώς γιορτάζεται η μεγάλη αργία του Γιομ Κιπούρ, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Ισραηλινοί παύουν κάθε δραστηριότητα από τη Δύση του ήλιου για 25 ώρες. Το κλίμα είναι τεταμένο, καθώς οι φατρίες της Χεζμπολάχ επιτίθενται σε διάφορες περιοχές.

Μόνο χθες (11/10), τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 168 τραυματίστηκαν από ισραηλινά πλήγματα, με τα περισσότερα να σημειώνονται στα νότια προάστια της Βηρυτού, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Το ναυαρχείο του Υπουργείου Υγείας του Λιβάνου καταγράφει συνολικά 57 αεροπορικά πλήγματα σε διάφορες περιοχές της χώρας, με επίκεντρο τα νότια προάστια της Βηρυτού και την κοιλάδα Μπεκάα, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, πριν από έναν χρόνο, οι επιθέσεις του Ισραήλ έχουν προκαλέσει τον θάνατο 2.229 ανθρώπων και τον τραυματισμό 10.380, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου. Η κατάσταση επιδεινώνεται με περίπου 187.000 ανθρώπους να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και άλλους 430.000 εκτοπισμένους να αναζητούν καταφύγιο στη Συρία.

Μια πιο τοπική επίθεση σημειώθηκε στον οίκο ευγηρίας στην πόλη Χερτσλία, βόρεια του Τελ Αβίβ, ο οποίος υπέστη σοβαρές ζημιές εξαιτίας επιθέσεων της Χεζμπολάχ. Ευτυχώς, δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Η προειδοποίηση ήρθε λίγα λεπτά μετά τον εντοπισμό δύο μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της περιοχής. Ισραηλινοί μαχητές κατέστρεψαν ένα drone, αν και δεν διευκρινίστηκε ο λόγος που το δεύτερο δεν αναχαιτίστηκε. Οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ερευνούν τώρα τις ακριβείς συνθήκες της επίθεσης στην Χερτσλία, όπου προκλήθηκε και πυρκαγιά, με αποτέλεσμα την διακοπή της ηλεκτροδότησης σε περιοχές της πόλης.

Πηγή: tovima.gr