Φονικός Τυφώνας Μίλτον Σαρώνει τη Φλόριντα προκαλώντας Μεγάλες Καταστροφές

Φονικός Τυφώνας Μίλτον Σαρώνει τη Φλόριντα προκαλώντας Μεγάλες Καταστροφές

Ο τυφώνας Μίλτον προκάλεσε σοβαρές καταστροφές στην ανατολική ακτή της Φλόριντα, με φονικούς ανεμοστρόβιλους που ισοπέδωσαν περιοχές. Αυτή τη στιγμή, 3.400.000 άνθρωποι παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ δεκάδες χιλιάδες δεν έχουν πρόσβαση σε νερό. «Η καταιγίδα ήταν σοβαρή, αλλά ευτυχώς αποφύγαμε το χειρότερο σενάριο», δήλωσε ο κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις.

Στην Τάμπα, οι αρχές συμμετείχαν σε διάσωση ενός 14χρονου αγοριού που βρέθηκε εγκλωβισμένο στα νερά. Διασώθηκαν περισσότερα από 1.000 άτομα, με το μεγαλύτερο μέρος των διασώσεων να πραγματοποιείται από την Εθνοφρουρά και την ομοσπονδιακή υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης. Σοβαρές συνθήκες επικράτησαν με ένα πλημμυρισμένο συγκρότημα κατοικιών στο Κλίαργουότερ, όπου 500 άτομα διασώθηκαν καθώς τα νερά έφταναν μέχρι το στήθος.

Η κατάσταση μετά την καταιγίδα είναι δραματική, με συνεργεία της κοινής ωφέλειας να αγωνίζονται να αποκαταστήσουν τις υποδομές ηλεκτροδότησης και κινητής τηλεφωνίας. Οι κάτοικοι προσπαθούν να καθαρίσουν τις πλημμυρισμένες περιοχές, ενώ δυστυχώς έχουν επιβεβαιωθεί 17 θάνατοι μέχρι στιγμής. Ανάμεσα στα θύματα είναι και η 66χρονη Ντέμπορα Κένεντι, που είχε μόλις μετακομίσει στη Φλόριντα.

Οι ζημιές από τον τυφώνα εκτιμώνται ότι θα φτάσουν τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Εθνοφρουρά και άλλες αρχές συνεχίζουν τις επιχειρήσεις διάσωσης, καθώς πολλοί άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι. Η κλιματική αλλαγή ανησυχεί τους επιστήμονες, καθώς η Φλόριντα αναμένει πιο συχνές και εντονότερες φυσικές καταστροφές στο μέλλον.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε με τον κυβερνήτη ΝτεΣάντις για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή, ενώ ζητά από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους για να είναι ασφαλείς από τα ηλεκτρικά καλώδια και τα συντρίμμια που υπάρχουν. “Η βοήθεια καθοδόν, αλλά μέχρι να φτάσει, σας προτρέπω να μείνετε σε ασφαλές μέρος”, δήλωσε ο Μπάιντεν.

Πηγή: tovima.gr