Αψεγάδιαστος στην εμφάνιση, ετοιμόλογος και με σχεδόν απόλυτο αυτοέλεγχο στις κινήσεις του, ο Ζορντάν Μπαρντελά, πρόεδρος και Ευρωβουλευτής της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, αποτελεί το “πουλέν” της Μαρίν Λεπέν. Παρά την φαινομενική του ηρεμία, διατηρεί μια υφέρπουσα ένταση. Σήμερα το απόγευμα, κατά την παρουσία του στο Athens Democracy Forum στην Αθήνα, η φυσική του παρουσία μπορεί να πέρασε απαρατήρητη, αλλά όσοι βρέθηκαν κοντά του αντιλήφθηκαν γιατί έχει κερδίσει τη φήμη του “ροκ σταρ” στη Γαλλία.
Ο νεαρός πολιτικός, 29 ετών, δείχνει να έχει το “μέταλλο” των ηγετών. Σε μια συνομιλία με τον Ρότζερ Κοέν, επικεφαλής του γραφείου των New York Times στο Παρίσι, απάντησε ειλικρινά σχετικά με την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι δεν κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός κατά τις πρόσφατες εκλογές. “Ναι”, είπε, εκφράζοντας την αίσθηση του πληγωμένου υπερηφάνου.
Καθώς διατύπωνε τις απόψεις του για την οικονομία, το μεταναστευτικό και την Ευρώπη, αφήνοντας να φανούν οι αντιφάσεις του, αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι το κόμμα του είναι ξενοφοβικό, υποστηρίζοντας πως “δεν μπορεί ένα κόμμα του 37% να είναι ξενοφοβικό”. Τουλάχιστον, δείχνει να προσπαθεί να φανεί ανεκτικός επικαλούμενος τα “σεβαστά” μεταναστευτικά του ρίζες, παραμερίζοντας ωστόσο το γεγονός ότι το παρελθόν του είναι γεμάτο σκιές.
Δε δίστασε να επισημάνει τα προβλήματα που σχετίζονται με τη μουσουλμανική κοινότητα στη Γαλλία, και αν και προσπάθησε να σχεδιάσει ένα προφίλ κανονικότητας, ανέφερε την αύξηση της εγκληματικότητας που κατά την άποψή του οφείλεται σε “ξένους”. Ανέφερε μάλιστα ότι το 93% των θυτών είναι “ξένοι”. Η ρητορική του αναφορικά με την ισλαμοφοβία ήταν επιθετική, με στόχο να δείξει πως η ιδεολογία της Χαμάς επιβιώνει στη Γαλλία.
“Στη Γαλλία για να κυβερνήσεις πρέπει να χάσεις τις εκλογές”, δήλωσε, κατηγορώντας έμμεσα τον Εμμανουέλ Μακρόν ως υπεύθυνο για την πολιτική κατάσταση. Μιλώντας για την πολιτική του πορεία, δεν απέκλεισε την πιθανότητα να είναι υποψήφιος πρόεδρος το 2027, αν και η απάντησή του ήταν γεμάτη αμηχανία.
Η αποσπασματική του προσέγγιση και η ικανότητα του να διαχειρίζεται τα δύσκολα ερωτήματα με ευγλωττία, δείχνουν πως είναι ένα πολιτικό ζώο του οποίου η στρατηγική και η αντίληψη του κόσμου που το περιβάλλει δημιούργησαν τον όρο “bardelomania”.
Πηγή: tovima.gr