Η Ιδανική Στιγμή για το Ισραήλ να Δράσει για τους Ομήρους στη Γάζα

Η Ιδανική Στιγμή για το Ισραήλ να Δράσει για τους Ομήρους στη Γάζα

Δύο κρίσιμα ερωτήματα ανακύπτουν μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ: ποιος θα τον διαδεχθεί και ποια θα είναι η αντίκτυπη στη οργάνωση; Αν και οι ηγεσίες της Χαμάς έχουν δολοφονηθεί στο παρελθόν και έχουν αντικατασταθεί, το ηθικό της οργάνωσης θα υποστεί πλήγμα. Ο αμερικανοπαλαιστίνιος δημοσιογράφος Νταούντ Κουτάμπ, πρώην καθηγητής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, υποστηρίζει ότι δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές, εκτός εάν το Ισραήλ αποδεχθεί τη διαπραγμάτευση για τους ομήρους.

Σχετικά με τη διαδικασία διαδοχής, πιθανές υποψηφιότητες περιλαμβάνουν τον Μούσα Αμπού Μαρζούκ και τον Χαλίλ αλ Χάγια. Επιπλέον, κριτήρια για την επιλογή του νέου ηγέτη θα ήταν η ικανότητα διατήρησης της οργάνωσης και οι απαιτήσεις των υποστηρικτών και των χορηγών της.

Η προοπτική μιας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός είναι ασαφής. Ο Νετανιάχου μπορεί να προχωρήσει σε επανέναρξη συνομιλιών, αν το επιθυμεί. Ωστόσο, εάν το Ισραήλ συνεχίζει να επιμένει στην στρατηγική εξάλειψης της Χαμάς, ενδέχεται να αποτύχει, καθώς οι οργανώσεις με αυτή την ιδεολογία δεν παραδίδονται εύκολα.

Οι εξελίξεις στην περιοχή μπορεί να επηρεαστούν επίσης από διεθνείς πιέσεις, καθώς η υπομονή των ΗΠΑ με το Ισραήλ φαίνεται ότι περιορίζεται. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή και να εξασκήσει πίεση για μια γρήγορη λύση.

Η αναβάθμιση του καθεστώτος της Παλαιστίνης από τον ΟΗΕ αυξάνει τις ελπίδες για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, με τη διεθνή κοινότητα να υπερτονίζει την ανάγκη για πολιτική λύση μέσω της προοπτικής των δύο κρατών.

Πηγή: tovima.gr