Η κατάσταση υψηλού συναγερμού στο Ισραήλ μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ

Η κατάσταση υψηλού συναγερμού στο Ισραήλ μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει θέσει το Ισραήλ σε κατάσταση υψηλού συναγερμού λόγω του θανάτου του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στη Βηρυτό. Ο αντισυνταγματάρχης Ναντάβ Σοσάνι δήλωσε ότι ελπίζει πως αυτό το γεγονός θα επηρεάσει τις ενέργειες της Χεζμπολάχ, αν και παραδέχθηκε ότι θα απαιτηθεί χρόνος ώστε να μειωθούν οι ικανότητες της οργάνωσης.

Ο Σοσάνι τόνισε τη συνεχιζόμενη απειλή από τη Χεζμπολάχ, η οποία εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ για περισσότερο από έναν χρόνο. Παρά την κατάσταση συναγερμού, δεν έχουν εκδοθεί νέες οδηγίες προς τους Ισραηλινούς πολίτες σχετικά με την ετοιμότητα.

Η υπόθεση του Ιράν είναι επίσης καθοριστική, με τον Σοσάνι να αναφέρει ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις. Σχολίασε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για μια ευρύτερη κλιμάκωση και για έναν πόλεμο σε πολλά μέτωπα, με τις δυνάμεις του να είναι σε ετοιμότητα.

Ο Χασάν Νασράλα στοχοποιήθηκε ενώ ήταν στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ, που βρίσκεται στα νότια προάστια της Βηρυτού. Το στρατός του Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι η παρέμβαση έγινε ενώ η ανώτερη διοίκηση της οργάνωσης συμμετείχε σε δραστηριότητες κατά του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των IDF, ο Νασράλα ήταν υπεύθυνος για πολλές τρομοκρατικές ενέργειες και είχε διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη στρατηγική της Χεζμπολάχ. Ο στρατός του Ισραήλ προειδοποίησε ότι θα συνεχίσει τη δράση του κατά οποιουδήποτε προωθεί την τρομοκρατία κατά του κράτους του Ισραήλ και του λαού του.

Ο αρχηγός του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου, υποστράτηγος Χέρζι Χαλέβι, επεσήμανε ότι το μήνυμα προς όσους απειλούν το Ισραήλ είναι σαφές: η ισραηλινή στρατιωτική μηχανή θα ξέρει πώς να ασχοληθεί με αυτούς.

Πηγή: tovima.gr