Η Πολιτική Σκηνή της Βρετανίας: Αντιφάσεις, Σκάνδαλα και οι Ηγεσίες των Κομμάτων

Η Πολιτική Σκηνή της Βρετανίας: Αντιφάσεις, Σκάνδαλα και οι Ηγεσίες των Κομμάτων

Αν θεωρήσει κανείς την άποψη του Economist, τα συνέδρια των βρετανικών πολιτικών κομμάτων φαίνεται να έχουν περιορισμένη αξία. Ωστόσο, η ίδια η επιθεώρηση παραδέχεται ότι σε αυτά τα συνέδρια πραγματοποιούνται σημαντικές πολιτικές διαδικασίες, όπως η εκλογή ηγετών και η ανάπτυξη πολιτικών καριέρων. Φέτος, το Συντηρητικό Κόμμα συγκέντρωσε από το συνέδριο και άλλες εκδηλώσεις 7 εκατομμύρια στερλίνες.

Το συνέδριο των Εργατικών, που έλαβε χώρα στο Λίβερπουλ, σηματοδότησε την πρώτη κυβέρνηση του κόμματος μετά από 14 χρόνια. Παρά τη νίκη στις εκλογές του Ιουλίου, ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως περικοπές επιδομάτων και σκάνδαλα για δώρα που δέχτηκαν μέλη της κυβέρνησης του. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η δημοτικότητά του επισημάνθηκε ότι έχει υποχωρήσει, με πολλούς ψηφοφόρους να εκφράζουν μετάνοια για την ψήφο τους.

Αντιθέτως, το συνέδριο των Συντηρητικών στο Μπέρμιγκχαμ είχε μια πιο αισιόδοξη ατμόσφαιρα, παρά την πρόσφατη εκλογική τους ήττα. Η συναισθηματική αυτή κατάσταση οφείλεται εν μέρει στην ταχεία δυσαρέσκεια που προκάλεσε η κυβέρνηση των Εργατικών. Εκεί στηρίχθηκε και η παρουσίαση των υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος, με τον νικητή να αναμένεται να ανακοινωθεί στις 2 Νοεμβρίου.

Στη διάρκεια του συνεδρίου των Εργατικών, η ηγεσία επανέλαβε τη δέσμευσή της για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος της χώρας και την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αν και οι προσδοκίες των ψηφοφόρων δεν ικανοποιήθηκαν. Στην εξωτερική πολιτική, ο Στάρμερ τόνισε την ανάγκη τερματισμού της βίας στη Μέση Ανατολή και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ προκάλεσε τις διαμαρτυρίες ακτιβιστών.

Ο πρωθυπουργός κλήθηκε να δικαιολογήσει το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης ενόψει της παρουσίασης του προϋπολογισμού στις 30 Οκτωβρίου. Παρά τη γενική αίσθηση απογοήτευσης, στόχος της κυβέρνησης είναι να συνδυάσει τις δύσκολες καταστάσεις με μια προοπτική για το μέλλον. Πηγή: tovima.gr