Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ πλήττει την Τουρκία με καταστροφικά αποτελέσματα

Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ πλήττει την Τουρκία με καταστροφικά αποτελέσματα

Ο σεισμός που έπληξε την Τουρκία το πρωί της Τετάρτης 16 Οκτωβρίου ήταν εξαιρετικά ισχυρός, με ένταση 5,9 Ρίχτερ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 45 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Μαλάτεια, με εστιακό βάθος στα 9 χιλιόμετρα.

Ο καθηγητής Νάτσι Γκιουρού, ο οποίος προειδοποιεί συχνά για την πιθανότητα έντονων σεισμών στην περιοχή, ανέφερε ότι ο σεισμός στο Akuşağı-Kale/Malatya συνδέεται με τις σεισμικές δραστηριότητες που άλλαξαν το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας, ιδιαίτερα μετά το σεισμό του Ελαζίγ το 2020. Εκτίμησε ότι ο σημερινός σεισμός μπορεί να είναι αποτέλεσμα της μεταφοράς ενέργειας από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου 2023.

Ο Χαλίλ Κουμσάρ, διοικητής του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Pamukkale, επισήμανε ότι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή συνεχίζεται και ότι ανάλογα με αυτήν, μπορεί να προκύψουν περαιτέρω σεισμοί. Επίσης, προειδοποίησε για πιθανές ζημιές σε κακίες κατασκευές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια δήλωσε μέσω ανάρτησής του ότι έχουν αναφερθεί τρεις καταρρεύσεις κτηρίων στις επαρχίες Έλαζιγ, Μαλάτια και Σανλίουρφα. Επισήμανε ότι οι ομάδες έκτακτης ανάγκης πραγματοποιούν επιτόπια έρευνα στην περιοχή.

Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας προειδοποίησε ότι αναμένονται επιπτώσεις από τον σεισμό, συμπεριλαμβανομένων πιθανών καταρρεύσεων κτιρίων και τραυματισμών, καθώς η περιοχή είναι ήδη καταπονημένη από προηγούμενους σεισμούς. Η κατάσταση παρακολουθείται στενά, καθώς οι επιπτώσεις του σεισμού δεν έχουν πλήρως καταγραφεί ακόμα.

Ο σεισμός προκάλεσε τρόμο στους κατοίκους της Τουρκίας, όπως καταδεικνύουν οι εικόνες και τα βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποτυπώνοντας τη στιγμή της δόνησης και την αντίδραση των ανθρώπων στην περιοχή.

Πηγή: tovima.gr