Κάψουλα Ευστάθειας Προκαλεί Σάλο στην Ελβετία μετά από Αυτοκτονία Γυναίκας

Κάψουλα Ευστάθειας Προκαλεί Σάλο στην Ελβετία μετά από Αυτοκτονία Γυναίκας

Προβλήματα έχουν ανακύψει στην Ελβετία, καθώς μια 64χρονη γυναίκα έδωσε τέλος στη ζωή της με τη χρήση της κάψουλας Sarco, μια καινοτόμο συσκευή αυτοκτονίας που έχει δημιουργηθεί εδώ και σχεδόν επτά χρόνια. Η αστυνομία στην περιοχή Schaffhausen προχώρησε σε πολλές συλλήψεις ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για υποκίνηση και υποβοήθηση της αυτοκτονίας. Ο τόπος του εγκλήματος αποκάλυψε τη συσκευή καθώς και το πτώμα της γυναίκας.

Η κάψουλα Sarco (εδώ γνωστή και ως «Pegasos») είναι μια τρισδιάστατα εκτυπωμένη αποσπώμενη δομή που περιέχει ένα reservoir υγρού αζώτου, που επιτρέπει στους χρήστες να πεθάνουν από ασφυξία λόγω της έλλειψης οξυγόνου. Δημιουργήθηκε το 2017 από τον ακτιβιστή της ευθανασίας Φιλίπ Νίτσκε, ο οποίος υποστηρίζει ότι η συσκευή λειτουργεί μειώνοντας γρήγορα τα επίπεδα οξυγόνου στο εσωτερικό της.

Ο Νίτσκε εξηγεί ότι κατά τη διαδικασία ενεργοποίησης της κάψουλας, 4 λίτρα υγρού αζώτου προκαλούν την απότομη μείωση του οξυγόνου σε λιγότερο από 5% μέσα σε περίπου ένα λεπτό. «Ο επιβάτης ενεργοποιεί τη διαδικασία και γρήγορα χάνει αισθήσεις», αναφέρει. Η νομοθεσία στην Ελβετία επιτρέπει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία υπό αυστηρές προϋποθέσεις, ωστόσο η διάδοση της κάψουλας Sarco έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις.

Η ονομασία «Sarco» προέρχεται από τη λέξη «σαρκοφάγος», αντικατοπτρίζοντας το σχήμα της κάψουλας. Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για να διαλευκανθούν οι λεπτομέρειες της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Πηγή: tovima.gr