Καταδίκη εργολάβου για την κατάρρευση κτιρίου που κόστισε πολλές ζωές στην Τουρκία

Καταδίκη εργολάβου για την κατάρρευση κτιρίου που κόστισε πολλές ζωές στην Τουρκία

Ο εργολάβος Χασάν Αλπαργκούν, υπεύθυνος για την κατασκευή μιας 14όροφης πολυκατοικίας στην Τουρκία, καταδικάστηκε σήμερα σε 865 χρόνια κάθειρξη. Το κτίριο που κατέρρευσε τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου 2023, κόστισε τη ζωή σε 96 άτομα. Ο σεισμός σημειώθηκε στις 4:17 το πρωί με μέγεθος 7,8 Ρίχτερ και μόνο ένας κάτοικος του κτιρίου κατάφερε να επιβιώσει.

Από τον καταστροφικό σεισμό και τους επακόλουθους μετασεισμούς, πάνω από 53.500 άνθρωποι στην Τουρκία και σχεδόν 6.000 στη Συρία έχασαν τη ζωή τους. Μετά την κατάρρευση της πολυκατοικίας, που είχε οικοδομηθεί το 1975, προκλήθηκαν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια και την ποιότητα της κατασκευής, αφού η περιοχή των Άγνων δεν υπέστη μεγάλες ζημιές από τις σεισμικές δονήσεις.

Εμπειρογνώμονες, κατά τη διάρκεια της δίκης, επισήμαναν τις σοβαρές ελλείψεις στην κατασκευή υποστυλωμάτων που απαιτούνται για τη στήριξη ενός κτιρίου, καθώς και στην ποιότητα του σκυροδέματος που χρησιμοποιήθηκε. Ο Αλπαργκούν, ο οποίος είχε διαφύγει στην κατεχόμενη Κύπρο την ημέρα του σεισμού, παρουσιαζόταν στην αστυνομία μια εβδομάδα αργότερα.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο εργολάβος καταδικάστηκε για “πρόκληση θανάτου και τραυματισμού περισσότερων του ενός ατόμων με πιθανό δόλο”. Σε ευρύτερο επίπεδο, πάνω από 260 άτομα που σχετίζονταν με κατασκευές κτιρίων που κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια αυτού του σεισμού συνελήφθησαν στις εβδομάδες που ακολούθησαν, ενώ κάποιοι επιχείρησαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Από την αρχή του έτους έχουν ξεκινήσει πολλές δίκες σε όλη την Τουρκία για να δικαστούν οι εργολάβοι που εμπλέκονται σε αυτούς τους θανάτους.

Πηγή: tovima.gr