Καταδίκη της Δοκιμής Πυραύλου από την Αυστραλία και τους Συμμάχους της

Καταδίκη της Δοκιμής Πυραύλου από την Αυστραλία και τους Συμμάχους της

Η δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου που πραγματοποίησε η Κίνα στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό προκάλεσε ανησυχίες στην Αυστραλία, η οποία ζήτησε να λάβει εξηγήσεις από το Πεκίνο. «Η Αυστραλία ανησυχεί για κάθε αποσταθεροποιητική ενέργεια που αυξάνει τον κίνδυνο λάθους στην περιοχή και συμβουλεύεται τους περιφερειακούς εταίρους της για το θέμα αυτό», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η δοκιμή αυτή σφραγίζει την επιστροφή της Κίνας στις στρατηγικές αυτές περιοχές, καθώς η τελευταία φορά που έκανε παρόμοια δοκιμή ήταν τη δεκαετία του 1980. Συνήθως, οι δοκιμές όπλων από την Κίνα διεξάγονται μέσα στον εναέριο χώρο της χώρας, σύμφωνα με αναλυτές.

Η Νέα Ζηλανδία καταδίκασε τη συγκεκριμένη δοκιμή, ενώ η Ιαπωνία τόνισε ότι δεν είχε λάβει καμία προειδοποίηση από την Κίνα. «Αυτή η δοκιμή έρχεται στο πλαίσιο της ταχείας στρατιωτικής ενίσχυσης της Κίνας, η οποία εξελίσσεται χωρίς τη διαφάνεια που ζητείται από τις μεγάλες δυνάμεις της περιοχής», σημείωσε ο εκπρόσωπος της αυστραλιανής κυβέρνησης.

Πηγή: tovima.gr