Κατάσταση Συναγερμού στο Ισραήλ λόγω πιθανών Επιθέσεων και Αντεπίθεσης κατά του Ιράν

Κατάσταση Συναγερμού στο Ισραήλ λόγω πιθανών Επιθέσεων και Αντεπίθεσης κατά του Ιράν

Ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, εξαιτίας πιθανών νέων επιθέσεων, καθώς πλησιάζει η επέτειος της εφόδου της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. Παράλληλα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου προετοιμάζει στρατηγικές αντίποινα κατά του Ιράν, που εκτόξευσε περίπου 200 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ στις αρχές της εβδομάδας, μετά τους θανάτους ηγετών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς.

Στη Λωρίδα της Γάζας, η ισραηλινή στρατιωτική δράση συνεχίζεται, με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει τουλάχιστον 21 θανάτους και δεκάδες τραυματίες από πρόσφατο βομβαρδισμό σε ισλαμικό τέμενος που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο. Ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί δήλωσε την αποφασιστικότητα του να συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ.

Ενόψει της επετείου, ο Ισαάκ Χέρτσογκ, πρόεδρος του Ισραήλ, υπογράμμισε τη «μόνιμη απειλή» που προέρχεται από το Ιράν και τους «τρομοκράτες εντολοδόχους του». Ο Νετανιάχου αναμένεται να εκφωνήσει διάγγελμα τη Δευτέρα, μίλησε για τους 1.205 θανάτους που καταγράφηκαν στην ισραηλινή πλευρά κατά την επίθεση της Χαμάς, με την πλειονότητα να είναι άμαχοι.

Ο στρατός του Ισραήλ προετοιμάζει επίσης αντίποινα για την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν. Αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις είναι σε επιφυλακή και θα προχωρήσουν σε ενέργειες για να υπερασπιστούν τη χώρα. Σημειώνεται ότι το Ιράν θεωρεί τις πρόσφατες επιθέσεις του ως «νόμιμα» αντίποινα για δολοφονίες ηγετικών στελεχών της Χεζμπολάχ.

Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι δραστική, με τουλάχιστον 41.825 θανάτους να αναφέρονται από την αρχή του πολέμου. Η κατάσταση στους πρόσφυγες είναι επίσης ανησυχητική, με πάνω από 1,2 εκατομμύρια άτομα να έχουν εκτοπιστεί.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά την κατάσταση, με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να προτρέπει για το σταμάτημα των παραδόσεων όπλων προς το Ισραήλ και να προκαλεί αντιδράσεις από τους ισραηλινούς ηγέτες. Αντίθετα, οι δηλώσεις της Ιορδανίας και του Κατάρ εκλαμβάνονται ως βήματα για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.

Πηγή: tovima.gr