Κατηγορίες διαφθοράς κατά του δημάρχου της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς

Κατηγορίες διαφθοράς κατά του δημάρχου της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς

Ο Έρικ Άνταμς, δήμαρχος της Νέας Υόρκης και πρώην αρχηγός της αστυνομίας, βρίσκεται υπό έρευνα για διαφθορά, καθιστώντας τον τον πρώτο εν ενεργεία δήμαρχο της πόλης που αντιμετωπίζει ομοσπονδιακές κατηγορίες. Εκλέχθηκε περίπου πριν από τρία χρόνια με την υπόσχεση να περιορίσει την εγκληματικότητα στην περιοχή. Οι κατηγορίες του είναι ακόμα σφραγισμένες, όμως οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι μέσω των ερευνών εξετάζεται εάν ο δήμαρχος συνωμότησε με την τουρκική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του και αν έλαβε παράνομες ξένες δωρεές.

Η δημοσιοποίηση του κατηγορητηρίου αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις στην Νέα Υόρκη, ενώ θα εντείνει την αβεβαιότητα γύρω από την επανεκλογή του το 2025. Ο Άνταμς παραλαμβάνει μια ήδη ταραγμένη κατάσταση, καθώς οι προηγούμενες έρευνες έχουν οδηγήσει σε πολλές παραιτήσεις υψηλόβαθμων υπαλλήλων του.

Από την πλευρά του, ο Έρικ Άνταμς αντέτεινε με μια βιντεοσκοπημένη δήλωση ότι δεν έχει διαπράξει καμία παράνομη πράξη και ότι οι κατηγορίες είναι ψευδείς και βασίζονται σε ψέματα. Υποστήριξε ότι είναι θύμα επιθέσεων εξαιτίας της θέσης του και δήλωσε αποφασισμένος να πολεμήσει για την αθωότητά του.

Εν τω μεταξύ, οι ομοσπονδιακοί πράκτορες εξετάζουν τις σχέσεις του με την τουρκική κυβέρνηση, περιλαμβάνοντας πιθανά δώρα από ξένους αξιωματούχους αλλά και τις σχέσεις του με κατασκευαστικές επιχειρήσεις και πανεπιστήμια που έχουν δεσμούς με την Τουρκία. Σημειώνεται ότι ο Άνταμς έχει επισκεφθεί την Τουρκία πολλές φορές, συμπεριλαμβανομένων συναντήσεων με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η κατάσταση γύρω από τον Άνταμς αναμένεται να γίνει πιο περίπλοκη καθώς οι έρευνες προχωρούν και οι πολιτικοί του αντίπαλοι ζητούν την παραίτησή του, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την πολιτική σκηνή της Νέας Υόρκης. Πηγή: tovima.gr