Κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ με σοβαρές απώλειες στο Λίβανο και το Ισραήλ

Κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ με σοβαρές απώλειες στο Λίβανο και το Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου προχώρησε σε επίθεση με πυραύλους στο κεντρικό Ισραήλ το απόγευμα της Δευτέρας, με αποτέλεσμα εκατομμύρια Ισραηλινοί πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων του Τελ Αβίβ, να σπεύσουν σε καταφύγια για προστασία. Ίδια στιγμή, πληροφορίες από τον Λίβανο αναφέρουν ότι τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω ισραηλινής επίθεσης στην πόλη Αϊτού, βόρεια της χώρας. Αυτή είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ επιτίθεται σε αυτό το κομμάτι του Λιβάνου, όπου κατοικεί κυρίως χριστιανική μειονότητα.

Κατά τις τελευταίες εξελίξεις, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι έχει εμπλακεί σε «σφοδρές μάχες» με τον ισραηλινό στρατό, χρησιμοποιώντας διάφορους τύπους όπλων, συμπεριλαμβανομένων ρουκετών και πυροβολικού. Η οργάνωση δήλωσε επίσης ότι στοχεύει σε ισραηλινά οχήματα μεταφοράς στρατιωτών και έχει εκτοξεύσει ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ.

Πριν από αυτό, ισραηλινό πλήγμα σε σιιτικό χωριό βόρεια της Βηρυτού είχε αποτελέσει την αιτία για τον θάνατο τουλάχιστον 16 ατόμων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Ο στρατός του Λιβάνου συνέχισε τις επιχειρήσεις του, αποκλείοντας σημεία όπου ξέσπασαν πυρκαγιές και ανακοινώνοντας την παρουσία πτωμάτων κοντά σε κατεστραμμένα κτίρια.

Παράλληλα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λίβανο ενθαρρύνει τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα επειδή η κατάσταση κλιμακώνεται. Αναφέρθηκε ότι οι πτήσεις που οργανώθηκαν για τον σκοπό αυτό δεν θα συνεχίζονται επ’ αόριστον.

Επιπλέον, η Χεζμπολάχ είχε προηγουμένως προειδοποιήσει το Ισραήλ με περισσότερες επιθέσεις εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις στον Λίβανο, μετά από μια επιδρομή με drone που οδήγησε στο θάνατο τεσσάρων Ισραηλινών στρατιωτών και τραυματισμούς άλλων. Το πλήγμα στη στρατιωτική βάση της Μπινιαμίνα ήταν ένα από τα πιο φονικά από την αρχή των ισραηλινών επιθέσεων στον Λίβανο το Σεπτέμβριο.

Πηγή: tovima.gr