Κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της Χαμάς: Η πορεία προς τη γενικευμένη σύρραξη

Κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της Χαμάς: Η πορεία προς τη γενικευμένη σύρραξη

Από την 7η Οκτωβρίου 2023, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει μετατραπεί σε ένα σκηνικό συνεχούς κλιμάκωσης της βίας, ξεκινώντας από την επίθεση των μαχητών της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος. Η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, εκμεταλλεύθηκε την εβραϊκή γιορτή Σιμχάτ Τορά για να εξαπολύσει μια από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις κατά των Εβραίων από το Ολοκαύτωμα. Μεγάλος αριθμός ρουκετών εκτοξεύθηκε προς ισραηλινές πόλεις, ενώ ένοπλοι μαχητές εισέβαλαν σε ισραηλινά κιμπούτζ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν περισσότερους από 1.200 θανάτους και αρκετές απαγωγές.

Ο Κεντρικός Στρατός του Ισραήλ κήρυξε πόλεμο την επόμενη μέρα και προχώρησε σε “πλήρη πολιορκία” της Γάζας, στερώντας από τους κατοίκους την ηλεκτρική ενέργεια, τα τρόφιμα και τα καύσιμα. Στις 27 Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε χερσαίες επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις περί σοβαρών ανθρωπιστικών επιπτώσεων.

Στις 24 Νοεμβρίου 2023, ανακοινώθηκε η πρώτη εκεχειρία, που επέτρεψε την απελευθέρωση ομήρων και την άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας. Ωστόσο, ελλείψει διαρκούς ειρηνικής συμφωνίας, οι μάχες ξανάρχισαν επτά ημέρες αργότερα.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε και τον Απρίλιο του 2024, με τον ισραηλινό στρατό να πλήττει το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, κάτι που προκάλεσε άμεση αντίδραση από την Τεχεράνη, η οποία εκτόξευσε επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Στα τέλη Ιουλίου, η ηγεσία της Χαμάς υπέστη σοβαρό πλήγμα με τη δολοφονία του ηγέτη της, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη.

Η κλιμάκωση συνεχίστηκε με πολεμικές δράσεις στο Λίβανο, και η κατάσταση επηρεάστηκε από τις αντιπαραθέσεις μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Στις 1 Οκτωβρίου 2024, ο ισραηλινός στρατός εκκίνησε νέα χερσαία επιχείρηση στο Λίβανο, ενώ το Ιράν αντέτεινε με βαλιστική επίθεση κατά του Ισραήλ.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά τεταμένη και η περιοχή βρίσκεται σε έναν κρίσιμο σταυροδρόμι, με τον κίνδυνο μιας γενικευμένης σύγκρουσης να είναι πιο ορατός από ποτέ. Πηγή: tovima.gr