Κυβερνοεπίθεση κατά της ρωσικής εταιρείας μέσων ενημέρωσης VGTRK και οι συνέπειές της

Κυβερνοεπίθεση κατά της ρωσικής εταιρείας μέσων ενημέρωσης VGTRK και οι συνέπειές της

Η ρωσική κρατική εταιρεία δημοσίων μέσων VGTRK υπήρξε θύμα μιας α unprecedented κυβερνοεπίθεσης, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Παρά την επίθεση, οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές υπηρεσίες της εταιρείας συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, ενώ οι διαδικτυακές υπηρεσίες της υπέστησαν σημαντικές διαταραχές.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Gazeta.ru, επικαλούμενος ανώνυμες πηγές, αναφέρει ότι οι χάκερς στοχοποίησαν τις εσωτερικές και διαδικτυακές υπηρεσίες της VGTRK, προκαλώντας δυσλειτουργίες που περιλαμβάνουν την αδυναμία πρόσβασης στο διαδίκτυο και τα τηλέφωνα. «Οι διαδικτυακές μεταδόσεις και οι εσωτερικές υπηρεσίες έχουν πέσει. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να επισκευασθούν», φέρεται να δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι οι χάκερς διαγράφουν δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων και των αντιγράφων ασφαλείας.

Σύμφωνα με ουκρανικές κυβερνητικές πηγές, οι Ουκρανοί χάκερς φέρουν την ευθύνη για την κυβερνοεπίθεση, γεγονός που συνέπεσε με τα 72α γενέθλια του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά μέσα έχουν γίνει στόχος της «συλλογικής Δύσης» και χαρακτήρισε την επίθεση ως μέρος ενός «υβριδικού πολέμου». Η Μόσχα σχεδιάζει να συζητήσει την κυβερνοεπίθεση σε διεθνή φόρα, συμπεριλαμβανομένης της UNESCO.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι ειδικοί εργάζονται για να εντοπίσουν τους υπευθύνους της επίθεσης και να διαχειριστούν την κατάσταση. Πηγή: tovima.gr