Μεταναστευτική Πολιτική στην Ευρώπη: Αντιπαραθέσεις και Προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μεταναστευτική Πολιτική στην Ευρώπη: Αντιπαραθέσεις και Προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι παρουσίασε τις μεταναστευτικές πολιτικές που ακολουθεί, αφού η συμφωνία Ρώμης-Τιράνων για τα κέντρα επιστροφής ήταν στο επίκεντρο εμφανών αντιπαραθέσεων. Η ευρωβουλευτής του Renew, Βαλερί Χογιέρ, έκανε έκκληση για αντίσταση «στη δημαγωγία των ψεύτικων θαυματουργών λύσεων», εναντιώθηκε στη συμφωνία αυτή και επεσήμανε τις αποτυχίες της, αναφέροντας ότι οι 12 μετανάστες παρέμειναν στην Αλβανία μόλις 48 ώρες.

Την ανάγκη για ουσιαστικές πολιτικές τόνισε η Τίνεκε Στρικ των Πρασίνων, καλώντας την Κομισιόν να αποσυρθεί από τη λαϊκιστική ρητορική και να επικεντρωθεί σε πραγματικές λύσεις, τονίζοντας ότι τα κέντρα επιστροφής μπορεί να οδηγήσουν σε κράτηση χωρίς δικαιώματα και σε κοινωνικό κενό για τους μετανάστες. Από την άλλη πλευρά, ο Νίκολα Προκατσίνι από «τα Αδέρφια της Ιταλίας» υπεραμύνθηκε των πολιτικών της Μελόνι, υποστηρίζοντας ότι είναι «λογικό» να ζητεί βοήθεια από «μία δημοκρατική χώρα όπως η Αλβανία».

Η Εστρέλλα Γκάλαν της Αριστεράς χαρακτήρισε «βάρβαρο» το γεγονός ότι στην Ευρώπη χτίζονται φυλακές για πρόσφυγες. Ο Γερούν Λέναρς του ΕΛΚ αναγνώρισε ότι το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο είναι σημαντικό, ωστόσο εξέφρασε την ανάγκη για περισσότερες πρωτοβουλίες, ειδικά όσον αφορά τις επιστροφές.

Η Ιράτσε Γκαρσία Πέρες των Σοσιαλιστών έκανε λόγο για «επιστολή της ντροπής» που αφορούσε δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν για το μεταναστευτικό, ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που βρισκόταν στην Αλβανία, απάντησε για τη συμφωνία Τιράνων-Ρώμης, λέγοντας ότι πρόκειται για «διμερή συμφωνία» που παρακολούθησε η ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επίτροπος Ισότητας Έλενα Ντάλι ανέφερε τα οφέλη της νόμιμης μετανάστευσης, τονίζοντας ότι οι μετανάστες είναι κρίσιμοι για τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας. Υπογράμμισε ότι πρέπει να αναπτυχθούν στρατηγικές σχέσεις με χώρες προέλευσης και διέλευσης, ώστε να μειωθεί η παράτυπη μετανάστευση και να ανοίξουν περισσότερες νόμιμες οδοί.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «La Libération», οι πολιτικές σε Ιταλία και Ισπανία δείχνουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις, με τη Μελόνι να επιδιώκει την απέλαση των μεταναστών, ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες στοχεύει στην ένταξή τους. Η Ισπανία προγραμματίζει την ένταξη 6,5 εκατομμυρίων ξένων υπηκόων στη νόμιμη αγορά εργασίας, προκειμένου να αντεπεξέλθει στη γήρανση του πληθυσμού.

Πηγή: tovima.gr