Νέα Εποχή για την Ιαπωνία με τον Σιγκέρου Ισίμπα στο Τιμόνι

Νέα Εποχή για την Ιαπωνία με τον Σιγκέρου Ισίμπα στο Τιμόνι

«Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη για όλα τα λάθη μου». Με αυτές τις λέξεις, ξεκίνησε τη θητεία του ο Σιγκέρου Ισίμπα ως αρχηγός του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας. Μετά τη νίκη του στην εσωκομματική αναμέτρηση, παραδέχθηκε ότι έχει πληγώσει τα συναισθήματα πολλών και έχει προκαλέσει δυσάρεστες εμπειρίες. Κατάφερε να επικρατήσει της Σανάε Τακαΐτσι, συγκεντρώνοντας το 52.57% των ψήφων, ενώ εκείνη είχε ελάχιστο προβάδισμα στον πρώτο γύρο.

Η συμμετοχή του στη διαδικασία διαδοχής του Φούμιο Κισίντα περιγράφηκε από τον ίδιο ως η «τελική μάχη» της πολιτικής του σταδιοδρομίας, καθώς έχει προσπαθήσει πολλές φορές να ανέβει στην προεδρία του LDP από το 2008, χωρίς επιτυχία. Από τη θέση του βουλευτή, στην οποία μπήκε σε ηλικία 33 ετών, το 1997 επέστρεψε στο κόμμα και ανέλαβε σημαντικά κυβερνητικά αξιώματα, περιλαμβάνοντας το Υπουργείο Άμυνας, που τον καθόρισε στη δημόσια ζωή.

Η αποστολή του Ισίμπα περιλαμβάνει την ένωση μιας κατακερματισμένης κοινωνίας. Δεσμεύτηκε για αύξηση μισθών, μείωση φόρων και ενίσχυση του κράτους δικαίου, θίγοντας θέματα όπως η ισότητα και η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρότεινε επίσης τη σύσταση ενός «ασιατικού ΝΑΤΟ» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας.

Λόγω του εξωστρεφούς χαρακτήρα του, ο Ισίμπα χρησιμοποιεί τα κοινωνικά μέσα για να επικοινωνεί με τους πολίτες. Ωστόσο, η ειλικρίνεια και οι κριτικές που ασκούσε κατά του κόμματός του, τον είχαν χαρακτηρίσει ως «μοναχικό λύκο». Ως νέα ηγεσία, θα χρειαστεί να συνεργαστεί με μια ευρύτερη βάση για να εδραιώσει τη θέση του.

Γεννήθηκε το 1957 στο Τόκιο. Ο πατέρας του ήταν τοπικός άρχοντας και κυβερνητικός αξιωματούχος, κάτι που τον ενέπνευσε να εμπλακεί στην πολιτική. Παράλληλα με την πολιτική του καριέρα, είναι χριστιανός, παντρεμένος με δύο κόρες, ενώ απολαμβάνει τη μουσική και την κατασκευή μοντέλων.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να δείξουμε πίστη στον λαό και να εργαστούμε για να κάνουμε αυτή τη χώρα ένα ασφαλές μέρος», δήλωσε ο Ισίμπα, υποδηλώνοντας την επιθυμία του να εισάγει τη χώρα σε μια νέα εποχή.

Πηγή: tovima.gr