Νέες Προοπτικές στην Μέση Ανατολή Μετά την Εξόντωση του Γιαχία Σινουάρ

Νέες Προοπτικές στην Μέση Ανατολή Μετά την Εξόντωση του Γιαχία Σινουάρ

Το Ισραήλ εξετάζει τα επόμενα βήματα μετά την εκτέλεση του Γιαχία Σινουάρ. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας συνέρχεται εκτάκτως υπό την ηγεσία του Μπένιαμιν Νετανιάχου. Ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς στη Ράφα έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Στο διάγγελμά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η εξόντωσή του σηματοδοτεί την αρχή του τέλους του πολέμου στη Γάζα και κάλεσε τη Χαμάς να παραδώσει τα όπλα και να απελευθερώσει τους ομήρους.

Σύμφωνα με ισραηλινά Μέσα, στη σύσκεψη αναμένονται σημαντικές συζητήσεις για διάφορα ζητήματα, όπως η κατάσταση στην Γάζα, η εσωτερική ασφάλεια και η απάντηση στο Ιράν. Επίσης, θα υπάρξει ειδική διαβούλευση για την τύχη των ομήρων, καθώς οι πιέσεις από τους συγγενείς τους αυξάνονται κατακόρυφα. Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας προγραμματίζονται για απόψε, με τους οικογενείς να ανησυχούν για την ασφάλεια των αγαπημένων τους.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, δήλωσε ότι ο Σινουάρ ήταν εμπόδιο στην κατάπαυση του πυρός και στην απελευθέρωση των ομήρων. Με την εξόντωσή του, αυτό το εμπόδιο φαίνεται να έχει εκλείψει. Ο Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε ότι βρισκόμαστε σε σημείο καμπής και ζήτησε την απελευθέρωση όλων των ομήρων που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς.

Στο Βερολίνο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συζητήσει την εξόντωση του Σινουάρ και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και στην Ουκρανία, με τους ηγέτες άλλων χωρών. Επιπλέον, ο ισραηλινός στρατός δημοσιοποίησε βίντεο με τις τελευταίες στιγμές του Σινουάρ, ενώ η αντιπροσωπεία του Ιράν στον ΟΗΕ πρότεινε ότι η εξόντωσή του θα ενισχύσει το «πνεύμα αντίστασης».

Πηγή: tovima.gr