Ο αντίκτυπος της δολοφονίας του Χασάν Νασράλα στη Χεζμπολάχ και η επόμενη μέρα στην περιοχή

Ο αντίκτυπος της δολοφονίας του Χασάν Νασράλα στη Χεζμπολάχ και η επόμενη μέρα στην περιοχή

Ο αντίκτυπος από τις πρόσφατες δολοφονικές επιθέσεις της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένης της εξόντωσης του Χασάν Νασράλα, αναμένεται να είναι αισθητός στη δομή της οργάνωσης μετά από μήνες. Ωστόσο, οι στοχευμένες επιθέσεις εναντίον ηγετικών στελεχών της οργάνωσης δεν έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι προσφέρουν στρατηγικό πλεονέκτημα στο Ισραήλ, γεγονός που γεννά αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της τρέχουσας στρατηγικής.

Η δολοφονία του Χασάν Νασράλα ήρθε έπειτα από μία επίθεση σε κρυφό αρχηγείο της Χεζμπολάχ στην Βηρυτό, και εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της μακροπρόθεσμης στρατηγικής του Ισραήλ. Οι αναλυτές είναι σχεδόν βέβαιοι ότι η Χεζμπολάχ υπέστη σημαντική ζημιά, αλλά για το αν αυτή η κατάσταση μπορεί να αποδειχθεί μοιραία παραμένει αβέβαιο.

Η ιστορία έχει δείξει ότι κάθε φορά που η Χεζμπολάχ έρχεται υπό κακόβουλη πίεση, όπως οι πρώτες δολοφονίες των ηγετών της, η αντίσταση της φαίνεται να ανανεώνεται. Ο Χασάν Νασράλα είχε μετατρέψει τη σιίτικη οργάνωση σε αναγνωρισμένη δύναμη στον αραβικό κόσμο και η συνέχεια των προσπαθειών του εξασφάλισε την ενσωμάτωσή της στην κοινωνία του Λιβάνου.

Πληροφορίες δείχνουν ότι ορισμένοι στο ισραηλινό πολιτικό και ασφαλιστικό περιβάλλον αμφισβητούν τις στρατηγικές επιλογές τους. Ειδικότερα, ορισμένοι υπουργοί ανησυχούν για την απόφαση να σκοτωθεί ο Νασράλα, θεωρώντας πως πιθανώς δεν θα αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ούτε οι επιθέσεις κατά ηγετικών στελεχών της Χαμάς επέφεραν μακροχρόνια πλεονεκτήματα στους ισραηλινούς.

Μία από τις ανησυχίες είναι εάν οι διάδοχοι του Χασάν Νασράλα θα είναι ικανοί να διαχειριστούν τη δύσκολη κατάσταση που προκύπτει από αυτή την απώλεια. Σημαντικό είναι ότι οι δύο πλευρές, η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ, βρίσκονται σε μια κατάσταση λανθασμένων και σωστών αποφάσεων.

Αναλυτές συμπεραίνουν ότι παρόλο που η Χεζμπολάχ μπορεί να έχει υποστεί σημαντικές απώλειες, είναι πιθανό να διατηρήσει την ικανότητά της να απαντήσει στις προκλήσεις. Μια κλιμάκωση της βίας μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σταθερότητα της περιοχής και να επιδεινώσει την κατάσταση στο Λίβανο.

Το μέλλον της Χεζμπολάχ παραμένει μετέωρο, με τις εξελίξεις να είναι απρόβλεπτες. Αν επιβεβαιωθεί οποιοδήποτε σενάριο κλιμάκωσης, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές, όχι μόνο για την οργάνωση, αλλά και για την ευρύτερη πολιτική κατάσταση στην περιοχή.

Πηγή: tovima.gr