Ο Σεβασμός της Δημοκρατικής Επιλογής της Ταϊβάν και οι Στρατιωτικές Προκλήσεις της Κίνας

Ο Σεβασμός της Δημοκρατικής Επιλογής της Ταϊβάν και οι Στρατιωτικές Προκλήσεις της Κίνας

Η Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί να εντείνει την κατάσταση με την Κίνα, παρά τις στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται από το Πεκίνο. Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν τόνισε ότι παρακολουθεί τις παραμέτρους των στρατιωτικών και πυραυλικών κινήσεων της Κίνας, ενώ έχει ήδη τεθεί σε συναγερμό στις περιφερειακές της περιοχές.

Παράλληλα, το Προεδρικό Γραφείο της Ταϊβάν ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, ότι η Κίνα οφείλει να σεβαστεί τις επιλογές του λαού της Ταϊβάν για μια ελεύθερη και δημοκρατική ζωή, καλώντας την να αποφύγει στρατιωτικές προκλήσεις. Αυτή η δήλωση ήρθε μετά από την ανακοίνωση των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν νέο γύρο στρατιωτικών γυμνασίων κοντά στη χώρα.

Η κατάσταση ασφάλειας στο Στενό της Ταϊβάν έχει διαταραχθεί από τις στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας, οι οποίες δεν συμβαδίζουν με την υγιή ανάπτυξη των διασυνοριακών σχέσεων, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Από την πλευρά της, η Ταϊβάν διασφαλίζει ότι οι λειτουργίες των αεροδρομίων και των λιμανιών της παραμένουν ομαλές, διαβεβαιώνοντας πως οι πτήσεις στο FIR της Ταϊπέι θα διεξάγονται με ασφάλεια.

Η Κίνα, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή μεγάλης στρατιωτικής άσκησης κοντά στην Ταϊβάν, χαρακτηρίζοντας την ως προειδοποίηση προς τις αυτονομιστικές δυνάμεις της νήσου, τις οποίες το Πεκίνο θεωρεί κινεζική επαρχία. Η άσκηση «Joint Sword-2024B» θα λάβει χώρα στο Στενό της Ταϊβάν, καθώς και σε βόρειες, νότιες και ανατολικές περιοχές της νήσου. Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν καταδίκασε έντονα την “παράλογη και προκλητική ενέργεια” του Πεκίνου, επισημαίνοντας ότι έχει γίνει και κινητοποίηση των ένοπλων δυνάμεων της.

Πηγή: tovima.gr