Οι ΗΠΑ προειδοποιούν το Ιράν για συνέπειες λόγω επιθέσεων στην περιοχή

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν το Ιράν για συνέπειες λόγω επιθέσεων στην περιοχή

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να μη στοχοθετεί ούτε τα ίδια ούτε το Ισραήλ. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, ανέφερε ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ είναι αμυντικού χαρακτήρα και υπογράμμισε πως το ιρανικό καθεστώς θα κληθεί να λογοδοτήσει για τις ενέργειές του. «Προειδοποιούμε σθεναρά το Ιράν και τους αντιπροσώπους του να μην αναλάβουν δράση εναντίον των ΗΠΑ ή να επιτεθούν περαιτέρω στο Ισραήλ», δήλωσε.

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ, Νικολά ντε Ριβιέρ, τόνισε ότι απαιτείται ενότητα εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση. Η Τόμας-Γκρίνφιλντ κάλεσε το Συμβούλιο να καταδικάσει την ιρανική επίθεση και να επιβάλει «σοβαρές συνέπειες» στους Φρουρούς της Επανάστασης για τη στήριξή τους στην τρομοκρατία και την παραβίαση πολλών ψηφισμάτων του Συμβουλίου.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, επεσήμανε την «εξαιρετική» αυτοσυγκράτηση του Ιράν τους τελευταίους μήνες. Ανέφερε ότι η πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ δεν θα πρέπει να εξετάζεται χωρίς τις ευρύτερες γεωπολιτικές συνθήκες στον Λίβανο, τη Γάζα, τη Συρία και την Υεμένη. «Αυτή η κατάσταση οδήγησε σε ένα νέο, πολύ επικίνδυνο σπιράλ μιας επεκτεινόμενης σύρραξης στη Μέση Ανατολή», δήλωσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε την ανάγκη να κλείσει ο «φονικός κύκλος της οφθαλμόν αντί οφθαλμού» βίας στην περιοχή. Η συνολική κατάσταση δείχνει την αυξημένη ένταση και την ανάγκη για διεθνή συνεργασία για την αποτροπή μιας ακόμη κλιμάκωσης.

Πηγή: tovima.gr