Οι Σημαντικές Αντιδράσεις και οι Επιπτώσεις του Θανάτου του Γιαχία Σινουάρ στην Μέση Ανατολή

Οι Σημαντικές Αντιδράσεις και οι Επιπτώσεις του Θανάτου του Γιαχία Σινουάρ στην Μέση Ανατολή

Οι πρώτες αντιδράσεις από στελέχη της Χαμάς και άλλες δυνάμεις της περιοχής αναδεικνύουν την ανησυχία τους για τις συνέπειες του θανάτου του Γιαχία Σινουάρ από τους ισραηλινούς στρατιώτες. Ο Χαλίλ αλ Χάγια, μέσω διαγγέλματος, αναφέρθηκε στον Σινουάρ ως «ιερό μαχητή» που έζησε και πέθανε «με το κεφάλι ψηλά», υπογραμμίζοντας ότι ο «μαρτυρικός θάνατός του θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα της Χαμάς». Δήλωσε επίσης ότι οι όμηροι δεν θα επιστρέψουν εάν η επίθεση στη Γάζα συνεχιστεί.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, παραμένει πηγή έμπνευσης για τους πολεμιστές που αντιστέκονται στο Ισραήλ, όπως επισήμανε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών. Το Ιράν, υποστηρικτής της Χαμάς, τόνισε ότι η εξόντωσή του θα ενισχύσει το πνεύμα της αντίστασης προς την απελευθέρωση των παλαιστινιακών εδαφών. Αναφέρθηκε ότι ο Σινουάρ θα αποτελέσει πρότυπο για τη νεολαία και ότι η αντίσταση θα διαρκέσει όσο συνεχίζεται η κατοχή και οι επιθέσεις.

Οι αντάρτες Χούθι από την Υεμένη απέτισαν φόρο τιμής στον Σινουάρ, δηλώνοντας ότι η Γάζα και η παλαιστινιακή υπόθεση θα θριαμβεύσουν ανεξάρτητα από τις θυσίες που θα απαιτηθούν. Ο εκπρόσωπός τους εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τη Χαμάς και τον παλαιστινιακό λαό για την απώλεια του ηγέτη τους.

Η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο με το Ισραήλ, εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά της και δήλωσε ότι βρίσκεται στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού. Στην ανακοίνωσή της, αποτίει φόρο τιμής στον Γιαχία Σινουάρ και επαναβεβαιώνει τη στήριξή της στη συνεχιζόμενη αντίσταση κατά της σιωνιστικής επίθεσης.

Οι εξελίξεις που αφορούν τον θάνατο του Σινουάρ αναμένονται ραγδαίες, με τον τόνο των δηλώσεων και αντιδράσεων να δείχνει ότι υπάρχει κίνδυνος οι αντίπαλοί του Ισραήλ να συσπειρωθούν περισσότερο. Πηγή: tovima.gr