Οι σκληρές συνθήκες κράτησης προσφύγων στην Τουρκία και η ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι σκληρές συνθήκες κράτησης προσφύγων στην Τουρκία και η ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται από την εφημερίδα Le Monde και το μη κερδοσκοπικό ειδησεογραφικό μέσο Lighthouse Reports, οι συνθήκες κράτησης των αιτούντων άσυλο στην Τουρκία, σε κέντρα που υποστηρίζονται οικονομικά από την ΕΕ, είναι απαράδεκτες. Η μελέτη αναφέρει ότι οι πρόσφυγες υφίστανται μαζικές απελάσεις προς τις χώρες καταγωγής τους, συχνά προς τη Συρία και το Αφγανιστάν, παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η κατάσταση.

Η έρευνα περιλαμβάνει δεκάδες συνεντεύξεις με διπλωμάτες, δικηγόρους και στελέχη της ΕΕ, οι οποίες επιβεβαιώνουν την ανησυχητική κατάσταση των προσφύγων και την υποστήριξη της ΕΕ σε αυτή τη διαδικασία. Αναφέρεται επίσης ότι υπάρχουν αγνοημένες αναφορές από Ευρωπαίους διπλωμάτες και πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι είχαν επισημάνει τις ανησυχίες τους σχετικά με τη χρήση κονδυλίων της ΕΕ για συλλήψεις.

Επιπλέον, πρώην αξιωματούχος της Επιτροπής αποκάλυψε ότι σχετικές αναφορές «διαγράφονται συστηματικά» από τις ετήσιες εκθέσεις της Ένωσης σχετικά με την κατάσταση στην Τουρκία. Στην ουσία, η έρευνα καταδεικνύει την ευθύνη της ΕΕ στην υποστήριξη αυτών των κέντρων, τα οποία λειτουργούν πλέον ως κέντρα απέλασης. Πηγή: tovima.gr