Ορμπάν για την απόφαση της ΕΕ και τις σχέσεις Βόρειας Μακεδονίας με Αλβανία

Ορμπάν για την απόφαση της ΕΕ και τις σχέσεις Βόρειας Μακεδονίας με Αλβανία

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, επικριτικός για την απόφαση των Βρυξελλών να αποσυνδέσουν την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας από αυτήν της Βόρειας Μακεδονίας, χαρακτήρισε αυτή την ενέργεια ως «ιστορικό λάθος». «Αυτό δεν είναι έντιμο εκ μέρους μας (σ.σ. της ΕΕ). Για να είμαστε δίκαιοι, η Βόρεια Μακεδονία θα έπρεπε να είναι μέλος της ΕΕ εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, στην πόλη Οχρίδα.

Η διαδικασία ένταξης της Αλβανίας είχε προηγουμένως συνδεθεί με αυτήν της Βόρειας Μακεδονίας. Ωστόσο, το βέτο που έχει επιβληθεί από τη Βουλγαρία στην Βόρεια Μακεδονία έχει καθυστερήσει την πρόοδο και τις δύο χώρες, με την Αλβανία να είναι η «παράπλευρη απώλεια» αυτής της κατάστασης. Οι σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας με τη Βουλγαρία έχουν επιδεινωθεί, ειδικά μετά την ανάληψη της εξουσίας από το δεξιό κόμμα VMRO-DPMNE τον Ιούνιο.

Ο Όρμπαν τόνισε ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων δικαιούνται πολύ περισσότερα από αυτά που λαμβάνουν από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ αποφάσισαν να επιτρέψουν στην Αλβανία να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ στις 15 Οκτωβρίου, ξεχωριστά από τη Βόρεια Μακεδονία, της οποίας η ευρωπαϊκή πορεία παραμένει στάσιμη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Βίκτορ Όρμπαν πρόσφερε τη μεσολάβηση της Ουγγαρίας για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας. Επιπλέον, συζητήθηκε και το μεταναστευτικό ζήτημα, με τον Ούγγρο πρωθυπουργό να υποστηρίζει ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι κεντρική χώρα για την Ουγγαρία στο πλαίσιο των μεταναστευτικών ροών.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, από τη μεριά του, εξέφρασε την εκτίμηση της Βόρειας Μακεδονίας για τη στήριξη της Ουγγαρίας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η συνεργασία ενισχύεται συνεχώς και θεμελιώνει τις βάσεις για μελλοντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Ανέφερε επίσης τη σημασία αυτής της φιλίας τις δύσκολες περιόδους και την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η συνάντηση αυτή ήταν η 18η μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, ενώ αναμένονται εξελίξεις όπως η συμφωνία για δάνειο ύψους 500 εκατ. ευρώ από την Ουγγαρία προς τη Βόρεια Μακεδονία και οι διαπραγματεύσεις για την είσοδο του ομίλου τηλεπικοινωνιών «4iG» στη βορειομακεδονική αγορά.

Πηγή: tovima.gr