Το αποτέλεσμα της διαδικασίας καταλήγει στην απόρριψη της πρότασης μομφής κατά του Εμανουέλ Μακρόν. Οι πιθανότητες επιτυχίας αυτής της διαδικασίας ήταν σχεδόν μηδενικές, καθώς απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων στην Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια πρόταση περνάει από το φίλτρο του προεδρείου της Εθνοσυνέλευσης, το οποίο είναι συνδεδεμένο με την πολιτική του σώματος.
Το μεσημέρι της Τρίτης 8 Οκτωβρίου είχε καθοριστεί συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση για την πρόταση μομφής που είχε υποβάλει το κόμμα του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, «La France insoumise» (Ανυπότακτη Γαλλία), στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, μεγάλο μέρος του κειμένου είχε ήδη απορριφθεί την προηγούμενη εβδομάδα από την Επιτροπή Νομικών.
Η πρόταση μομφής επρόκειτο να κατοχυρωθεί το αργότερο την δέκατη τρίτη ημέρα από την κατάθεσή της, αλλά οι τρεις πρώην πρόεδροι των πλειοψηφικών ομάδων, «EPR», «MoDem» και «Horizons», καθώς και η «Droite républicaine» (Ρεπουμπλικανική Δεξιά) και το «UDR» την αντέτειναν. Κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν ότι η Μαρίν Λεπέν απείχε από την ψηφοφορία, γεγονός που τελικά απέτρεψε τη συζήτηση στο Ημικύκλιο για την «επικίνδυνη και αλλοπρόσαλλη πολιτική του» Μακρόν.
Αντιδράσεις προκάλεσε η θέση της Μαρίν Λεπέν, καθώς οι εκπρόσωποι της «Ανυπότακτης Γαλλίας» την κατηγόρησαν για συνεργασία με τους Μακρονιστές. Συγκεκριμένα, η βουλεύτρια Κλεμάνς Γκετέ έκανε λόγο για μια «σκανδαλώδη» κατάσταση, λέγοντας πως η πρόταση αποπομπής δεν θα συζητηθεί εξαιτίας της άρνησης του προεδρικού στρατοπέδου υποστηριζόμενη από την ακροδεξιά. Ο βουλευτής της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Μανουέλ Μπομπάρ, χαρακτήρισε τη συμφωνία μεταξύ Λεπέν και Μακρόν ως «ασφάλεια ζωής» του τελευταίου και δήλωσε ότι η ομάδα του θα συνεχίσει να καταθέτει προτάσεις μέχρι να συζητηθεί η παραπομπή.
Πηγή: tovima.gr