Σχέδια Χαμάς για Μεγαλύτερη Επίθεση κατά του Ισραήλ πριν την 7η Οκτωβρίου

Σχέδια Χαμάς για Μεγαλύτερη Επίθεση κατά του Ισραήλ πριν την 7η Οκτωβρίου

Η Χαμάς, σύμφωνα με έγγραφο 36 σελίδων που δημοσίευσε η New York Times, σχεδίαζε μια ακόμη μεγαλύτερη επίθεση από αυτήν της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, η παλαιστινιακή οργάνωση είχε προγραμματίσει χτύπημα από ξηρά, θάλασσα και αέρα, επιδιώκοντας να θυμίσει την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, στοχοποιώντας τους τρεις ουρανοξύστες του Τελ Αβίβ, συγκεκριμένα τον πύργο 70 ορόφων Moshe Aviv και το συγκρότημα Azrieli Mall.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου της Χαμάς για την κινητοποίηση του παλαιστινιακού πληθυσμού με σκοπό την επίθεση στο Ισραήλ, στοχεύοντας να «χτυπήσουν το φόβο στις καρδιές των εχθρών μας». Το αρχείο αυτό βρέθηκε από τον ισραηλινό στρατό σε υπολογιστή ηγέτη της Χαμάς κατά τη διάρκεια επιδρομής στη βάση Bader κοντά στην πόλη της Γάζας τον περασμένο Νοέμβριο, μόλις ένα μήνα μετά την φονική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Ισραηλινοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι το έγγραφο πιθανόν να συντάχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, οπότε και είχε προγραμματιστεί αρχικά επίθεση, η οποία όμως ανέκοψε έως την 7η Οκτωβρίου 2023.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι ηγέτες της Χαμάς είχαν προσπαθήσει να πείσουν το Ιράν και τη Χεζμπολάχ να συμμετάσχουν στην επιχείρηση, χρησιμοποιώντας την εσωτερική κατάσταση στο Ισραήλ — που σχετίζεται με πολιτική αναταραχή — ως δικαιολογία για να προχωρήσουν σε μια στρατηγική μάχη. Παρά την υποστήριξη που εκτίμησαν ότι είχαν από αυτούς τους συμμάχους, η Χαμάς τελικά αποφάσισε ότι ίσως έπρεπε να δράσει αυτοτελώς προτού το Ισραήλ αναπτύξει νέο σύστημα αεράμυνας.

Οι ηγέτες της οργάνωσης προσπάθησαν επίσης να αποφύγουν μεγάλες συγκρούσεις κατά τη διετία πριν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, προσπαθώντας να διατηρήσουν την εικόνα της Χαμάς ως δύναμη επιθυμίας για ειρηνική συνύπαρξη. Αναφορές υποδεικνύουν ότι οι ηγέτες της Χαμάς ενημέρωναν τον τότε αρχηγό τους, Ισμαήλ Χανίγιε, σχετικά με «το μεγάλο σχέδιο», το οποίο ήταν το κωδικό όνομα της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Πηγή: tovima.gr