Σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ υπό πίεση λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα και των συγκρούσεων με τη Χεζμπολάχ

Σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ υπό πίεση λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα και των συγκρούσεων με τη Χεζμπολάχ

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, καθώς και η ανθρωπιστική κρίση που βιώνει ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας, επηρεάζει σοβαρά τις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ. Οι δύο χώρες διατηρούν στενή επικοινωνία από την εισβολή της Χαμάς, με τις ΗΠΑ να προσφέρουν στρατιωτική υποστήριξη στο Ισραήλ αλλά και να προειδοποιούν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για την ανάγκη αποφυγής τυφλών επιθέσεων κατά των αμάχων.

Το τελευταίο διάστημα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τα κενά στην αεράμυνα του Ισραήλ, καθώς η Χεζμπολάχ πραγματοποίησε επιτυχείς επιθέσεις. Για αυτό το λόγο, η Ουάσινγκτον στέλνει το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα THAAD στην περιοχή. Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει πιθανές ελλείψεις σε πυραύλους, εν μέσω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης με το Ιράν.

Η Χεζμπολάχ έχει καταφέρει να διαπεράσει το Iron Dome με επιθέσεις που περιλάμβαναν συνδυασμό πυραύλων μικρού και μεγαλύτερου βεληνεκούς καθώς και drones. Ορισμένα από αυτά κατέρριψαν ισραηλινά αεροσκάφη, ενώ ένα από τα drones εκτέλεσε χαμηλή πτήση μέχρι το στόχο πριν γίνει αντιληπτό, προκαλώντας σοβαρές απώλειες.

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι οι επιθέσεις εναντίον της Χεζμπολάχ θα συνεχιστούν χωρίς έλεος, αναφερόμενος σε πρόσφατο χτύπημα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτών. Αντίθετα, η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε τις ανησυχίες της για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι η στρατιωτική βοήθεια δεν είναι δεδομένη και ενδέχεται να υπάρξει εμπάργκο όπλων αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί σύντομα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και ο Υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, τόνισαν την ανάγκη λήψης επειγουσών μέτρων από το Ισραήλ για την ανακούφιση των πολιτών στη Γάζα, με επιστολή τους στις 13 Οκτωβρίου. Πηγή: tovima.gr