Στρατιωτικές Ασκήσεις της Κίνας Πυροδοτούν Αντίδραση από την Ιαπωνία και Ανησυχία στην Ταϊβάν

Στρατιωτικές Ασκήσεις της Κίνας Πυροδοτούν Αντίδραση από την Ιαπωνία και Ανησυχία στην Ταϊβάν

Η Κίνα ανακοίνωσε την έναρξη μεγάλης στρατιωτικής άσκησης κοντά στην Ταϊβάν, γνωστής ως “Joint Sword-2024B”. Αυτή η άσκηση διεξάγεται στο Στενό της Ταϊβάν και σε περιοχές γύρω από τη νήσο, εκ μέρους του Πεκίνου, το οποίο θεωρεί την Ταϊβάν ως κινεζική επαρχία. Η κινεζική στρατιωτική διοίκηση ανέφερε ότι αυτή η ενέργεια αποτελεί “νόμιμη και απαραίτητη επιχείρηση” για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας και της ενότητας της Κίνας.

Η Ταϊβάν αντέτεινε ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας διαταράσσουν την ασφάλεια στο Στενό της και δεν συμβάλλουν στην παραγωγική ανάπτυξη των διασυνοριακών σχέσεων. Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν καταδίκασε ορθά τις “παράλογες και προκλητικές” ενέργειες του Πεκίνου, προσθέτοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έχουν τεθεί σε συναγερμό και παρακολουθούν τις κινήσεις των στρατιωτικών και πυραυλικών δυνάμεων της Κίνας.

Αντιδρώντας στις στρατιωτικές ασκήσεις, η Ιαπωνία εξέφρασε τις ανησυχίες της προς την Κίνα. Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Καζουχίκο Αόκι, ανακοίνωσε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και έχει ενημερώσει την κινεζική πλευρά για τις ανησυχίες που προκύπτουν από τις στρατιωτικές δραστηριότητες κοντά στην Ταϊβάν.

Στο πλαίσιο αυτό, το Προεδρικό Γραφείο της Ταϊβάν δήλωσε ότι η Κίνα θα πρέπει να σεβαστεί την επιλογή του ταϊβανέζικου λαού για έναν ελεύθερο και δημοκρατικό τρόπο ζωής και να αποφύγει στρατιωτικές προκλήσεις. Από την πλευρά της, το υπουργείο Μεταφορών της Ταϊβάν διαβεβαίωσε ότι οι λειτουργίες των αεροδρομίων και των λιμανιών παραμένουν κανονικές, διασφαλίζοντας την ασφαλή διεξαγωγή των πτήσεων.

Πηγή: tovima.gr