Στρατιωτικές εξελίξεις στον Λίβανο και οι αντιδράσεις διεθνούς κοινότητας

Στρατιωτικές εξελίξεις στον Λίβανο και οι αντιδράσεις διεθνούς κοινότητας

Το Ισραήλ έχει ενημερώσει τις ΗΠΑ για την πρόθεσή του να προχωρήσει σε μια μικρής κλίμακας χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο, που θα μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε στην Washington Post. Αυτή η επιχείρηση θα είναι μικρότερης έκτασης σε σύγκριση με τον πόλεμο του 2006 κατά της Χεζμπολάχ και θα στοχεύει στην εξουδετέρωση στρατιωτικών υποδομών κατά μήκος των συνόρων.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό προειδοποίησε το Ισραήλ κατά μιας χερσαίας εισβολής, υπογραμμίζοντας ότι η Γαλλία θα ενισχύσει τη στήριξή της στον λιβανέζικο στρατό. Παράλληλα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι ζήτησε εκεχειρία με το Ισραήλ μετά από συνομιλίες με τον Μπαρό, εν μέσω κλιμάκωσης των ισραηλινών επιθέσεων στον Λίβανο.

Στη διάρκεια μιας συζήτησης με δημάρχους περιοχών κοντά στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι το επόμενο στάδιο του πολέμου κατά της Χεζμπολάχ θα ξεκινήσει σύντομα, τονίζοντας τη σημασία για την επιστροφή των κατοίκων στα σπίτια τους.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας έχουν ήδη ξεκινήσει μικρής κλίμακας επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο, ενόψει μιας πιθανής επόμενης χερσαίας επιχείρησης. Οι επιχειρήσεις αυτές, που περιλαμβάνουν διεισδύσεις σε σήραγγες που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ, αποσκοπούν στη συλλογή πληροφοριών και στην προετοιμασία του εδάφους για μια πιθανή μεγαλύτερη επίθεση.

Από την άλλη πλευρά, ο Άντονι Μπλίνκεν, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ο κόσμος είναι «ασφαλέστερος» μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα. Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται για μια διπλωματική λύση και για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ιρανικός εκπρόσωπος Νάσερ Κανανί, ενώ δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν θα στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στον Λίβανο, τόνισε ότι θα ανταποκριθεί εάν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Στο μεταξύ, ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ, δήλωσε ότι η οργάνωση θα διατηρήσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες και θα συνεχίσει τον αγώνα για την υπεράσπιση του Λιβάνου και της Παλαιστίνης.

Οι τελευταίες εξελίξεις υποδεικνύουν ότι η κατάσταση στην περιοχή παραμένει τεταμένη, με την προσδοκία ότι οι πολιτικές και στρατιωτικές ενέργειες θα μπορούσαν να κρίνουν την μελλοντική κατεύθυνση της σύγκρουσης.

Πηγή: tovima.gr