Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά των γυναικοκτονιών στην Τουρκία υπό αστυνομική επιτήρηση

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά των γυναικοκτονιών στην Τουρκία υπό αστυνομική επιτήρηση

Υπό την ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Κωνσταντινούπολη κατά των γυναικοκτονιών, οι οποίες εκτοξεύονται τελευταία σε ανησυχητικά επίπεδα. Η συμμετοχή στη διαδήλωση που διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Νέων Φεμινιστριών και άλλες γυναικείες οργανώσεις στη Χαλκηδόνα ήταν μαζική, με συνθήματα όπως «Τέλος στους δολοφόνους, τους βιαστές, την ατιμωρησία και τον εκφοβισμό» και «Γυναίκες, ζωή, ελευθερία».

Επεισόδια σημειώθηκαν και στη Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου της Άγκυρας, όπου μια ομάδα γυναικών δικηγόρων κουρδικής καταγωγής ύψωσε πανό. Αντιδρώντας, η «Ομάδα Εθνικιστών Τούρκων Δικηγόρων» προκάλεσε αναταραχές, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένα μέλος του συλλόγου.

Προτού ξεκινήσουν οι πορείες, η αστυνομία στην Άγκυρα προειδοποίησε τους διαδηλωτές να διαλυθούν λόγω έλλειψης άδειας, αλλά τελικά δεν επενέβη υπό τον όρο ότι δεν θα ακολουθούσε πορεία. Στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, συγκεντρώθηκαν φοιτητές και γυναίκες στο Πέρα, φωνάζοντας συνθήματα κατά των γυναικοκτονιών.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο αριθμός των γυναικοκτονιών έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην κοινωνία, εκθέτοντας τον πρόεδρο Ερντογάν στην πίεση για αυστηρότερες ποινές για τους ενόχους, καθώς και για την αποδοχή μεγαλύτερης προστασίας προς τις γυναίκες. Παρόλα αυτά, γυναικείες οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την ασφάλεια των γυναικών.

Ανησυχίες εντείνονται μετά την απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης το 2021, η οποία στοχεύει στην πρόληψη της βίας κατά των γυναικών, ως αποτέλεσμα κοινωνικών προκαταλήψεων για τις παραδοσιακές οικογενειακές δομές. Με βάση αναφορές, υπάρχει αυξανόμενη αίσθηση ατιμωρησίας, ενώ οι τελευταίες υποθέσεις γυναικοκτονιών, όπως η περίπτωση του Σεμίχ Τσελίκ, έχουν σοκάρει τη χώρα.

Μέχρι σήμερα, περίπου 300 γυναίκες έχουν χάσει τη ζωή τους, με μόνο τον Σεπτέμβριο να καταγράφονται τουλάχιστον 34 γυναικοκτονίες. Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν μια δυστυχώς καθημερινή πραγματικότητα, με τους περισσότερους δράστες να είναι εν διαστάσει σύντροφοι ή σύζυγοι των θυμάτων.

Πηγή: tovima.gr