Μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948, πολλοί Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν, οδηγώντας σε μαζική προσφυγιά στον Λίβανο. Το νότιο τμήμα της χώρας σύντομα μετατράπηκε σε ορμητήριο ένοπλων ομάδων, όπως η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), και έγινε πεδίο μάχης στην αραβο-ισραηλινή σύγκρουση. Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν τις πρώτες δύο εισβολές τους με σκοπό να απωθήσουν τις παλαιστινιακές μαχητικές ομάδες από τα σύνορά τους, όμως αυτό chỉ δημιούργησε νέα εχθρικά μέτωπα, περιλαμβανομένης της Χεζμπολάχ. Σήμερα, η Χεζμπολάχ, υποστηριζόμενη από το Ιράν, είναι ο βασικός στόχος των ισραηλινών επιθέσεων.
Η πρώτη ισραηλινή εισβολή, γνωστή ως Επιχείρηση «Λιτάνι», πραγματοποιήθηκε το 1978 ως αντίποινα σε μια επίθεση Παλαιστινίων σε λεωφορείο του Ισραήλ, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 35 Ισραηλινών. Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο νότιο Λίβανο, υποστηριζόμενος από λιβανέζους χριστιανούς πολιτοφύλακες, με στόχο να απομακρύνει την PLO πέρα από τον ποταμό Λιτάνι. Παρά τις ισχυρισμένες καταστροφές στις υποδομές της PLO, οι εκτιμήσεις αναφέρουν τον θάνατο χιλιάδων αμάχων.
Η δεύτερη εισβολή, η Επιχείρηση «Ειρήνη για τη Γαλιλαία», ξεκίνησε το 1982 ως αντίδραση σε μια απόπειρα δολοφονίας του πρέσβη του Ισραήλ στη Βρετανία. Οι Ισραηλινοί υπεσχέθησαν ότι θα αποσύρουν γρήγορα τα στρατεύματά τους από τον Λίβανο, αλλά οι στρατιώτες κατέλαβαν μεγάλο κομμάτι της χώρας. Ο πόλεμος αυτός, που περιλάμβανε εκτεταμένους βομβαρδισμούς, προκάλεσε πολλές ανθρώπινες απώλειες.
Το 2006, οι διασυνοριακές επιθέσεις συνεχίστηκαν και η Χεζμπολάχ απήγαγε δύο Ισραηλινούς στρατιώτες, προκαλώντας μια άλλη μεγάλη σύγκρουση. Μετά από 34 ημέρες πολέμου, το Ισραήλ υποχώρησε, αν και οι πολιτικές επιπτώσεις του πολέμου επηρέασαν άμεσα την κυβέρνηση. Ο πόλεμος έληξε με ψήφισμα του ΟΗΕ, αλλά σήμανε μια διαρκή κατάσταση έντασης στη περιοχή.
Ο πιο πρόσφατος γύρος στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ, τώρα με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, δείχνει ότι οι προηγούμενες στρατηγικές δεν απέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η κατάσταση παραμένει περίπλοκη και οι στόχοι που θέτουν οι ισραηλινές αρχές εξακολουθούν να είναι αβέβαιοι, με την προσδοκία να «εξευτελίζουν» τη Χεζμπολάχ.
Πηγή: tovima.gr