Τίτλος: Ισχυρός τυφώνας Μίλτον πλήττει τη Φλόριντα προκαλώντας καταστροφές και θανάτους

Τίτλος: Ισχυρός τυφώνας Μίλτον πλήττει τη Φλόριντα προκαλώντας καταστροφές και θανάτους

Εξασθενημένος αλλά ισχυρός, ο τυφώνας Μίλτον έπληξε τη δυτική ακτή της Φλόριντα, προκαλώντας περισσότερους από 12 ανεμοστρόβιλους, καταστρέφοντας κατοικίες και οδηγώντας στον θάνατο τουλάχιστον 9 ανθρώπους, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Παρά τις ανησυχίες για καταστροφικές πλημμύρες, αυτές τελικά δεν σημειώθηκαν.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Ρον ΝτεΣάντις, δήλωσε ότι η Φλόριντα απέφυγε το χειρότερο σενάριο, αν και οι ζημιές είναι σημαντικές. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην περιοχή του Κόλπου της Τάμπας, η οποία φαίνεται να γλύτωσε από τις φονικές πλημμύρες για τις οποίες είχαν εκδοθεί προειδοποιήσεις. Οι τέσσερις από τους θανάτους καταγράφηκαν στο Σεντ Λουσί, στην ανατολική ακτή, με τουλάχιστον δύο από αυτούς στη συνοικία Σπάνις Λέικς, μια περιοχή κυρίως συνταξιούχων, όταν ανεμοστρόβιλοι έπληξαν την περιοχή.

Ο διευθυντής του Τμήματος Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της Φλόριντα, Κέβιν Γκάθρι, προειδοποίησε τους πολίτες να μην επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις διάσωσης. Η κυβέρνηση έχει περισσότερες από 20 ομάδες έρευνας και διάσωσης έτοιμες για δράση, και ο Γκάθρι τόνισε τη σημασία να παραμείνουν οι πολίτες μακριά από τους δρόμους.

Σήμερα, πάνω από 3 εκατομμύρια κατοικίες και επιχειρήσεις στη Φλόριντα παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Ο κυκλώνας Μίλτον απογύμνωσε επίσης τη στέγη στο Tropicana Field, το στάδιο της ομάδας μπέιζμπολ Tampa Bay Rays, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί. Στην περιοχή της Τάμπας, ο κυκλώνας ξερίζωσε δέντρα, διασκόρπισε συντρίμμια και έριξε κολώνες ηλεκτροδότησης, όπως φαίνεται σε βίντεο που μεταδόθηκαν από τοπικά ΜΜΕ.

Το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων ενημέρωσε ότι ο Μίλτον υποβαθμίστηκε σε κυκλώνα Κατηγορίας 1 με μέγιστη ταχύτητα ανέμων 145 χλμ/ώρα καθώς διέσχισε τις ανατολικές ακτές. Παρά τη μείωση της έντασης, η καταιγίδα συνεχίζει να προκαλεί ισχυρούς ανέμους και βροχοπτώσεις πάνω από τη ξηρά.

Η περιοχή αντιμετωπίζει ήδη τις συνέπειες του κυκλώνα Ελίν που πέρασε δύο εβδομάδες πριν, και οι συνεργεία διάσωσης αντέδρασαν σε δεκάδες κλήσεις για βοήθεια κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για παράδειγμα, μία κλήση αφορούσε ένα δέντρο που έπεσε πάνω σε σπίτι με 15 άτομα μέσα, μεταξύ των οποίων και παιδιά, όλοι οι οποίοι διασώθηκαν.

Πηγή: tovima.gr