Υποστήριξη της Γερμανίας στο Ισραήλ με νέες αποστολές όπλων παρά τις αντιρρήσεις

Υποστήριξη της Γερμανίας στο Ισραήλ με νέες αποστολές όπλων παρά τις αντιρρήσεις

Νέες αποστολές όπλων στο Ισραήλ ανακοίνωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τη στήριξη προς το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. Κατά την διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στη Bundestag, ο κ. Σολτς τόνισε: «Έχουμε παραδώσει όπλα και θα παραδώσουμε και άλλα», διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει λάβει αποφάσεις για περαιτέρω αποστολές.

Ο καγκελάριος αντέτεινε στον αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Φρίντριχ Μερτς, τις «ψευδείς κατηγορίες» ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρνείται τη χορήγηση αδειών εξαγωγής όπλων, παρακαταθήκες όπως πυρομαχικά και ανταλλακτικά τεθωρακισμένων. Ο κ. Μερτς μάλιστα είχε αναφέρει ότι πολλές εταιρίες έχουν επικοινωνήσει μαζί του αναφέροντας την προκλητική αυτή κατάσταση.

Απαντώντας, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ τόνισε ότι η ευθύνη για τις σχετικές αποφάσεις ανήκει στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας και αναφέρθηκε στην προσφυγή της Νικαράγουάς στο Διεθνές Δικαστήριο σχετικά με την πιθανή εμπλοκή της Γερμανίας σε γενοκτονία μέσω της πώλησης όπλων στο Ισραήλ. «Η Γερμανία προμηθεύει όπλα για να υποστηρίξει το Ισραήλ, αλλά ισχύει το διεθνές δίκαιο», επεσήμανε η υπουργός.

Η πρόεδρος της Bundestag, Μπέρμπελ Μπας, ανέφερε ότι η υπεράσπιση της ασφάλειας του Ισραήλ είναι μέρος της ιστορικής ευθύνης της Γερμανίας λόγω του Ολοκαυτώματος και καταδίκασε την αύξηση των αντισημιτικών εγκλημάτων τους τελευταίους μήνες. Η ίδια τόνισε ότι «πολλοί από τους πληγέντες αμφισβητούν το μέλλον τους στη Γερμανία», προσθέτοντας ότι αυτό είναι καταστροφικό και αναδεικνύει το μίσος που έχει εξαπλωθεί σε διάφορους τομείς της κοινωνίας.

Όσον αφορά τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ, το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο δεν έχουν εγκριθεί τέτοιες εξαγωγές, απορρίπτοντας την έννοια ενός «μποϊκοτάζ» εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης.

Η Αναλένα Μπέρμποκ, επιπλέον, επεσήμανε ότι το Ισραήλ μπορεί να ζήσει ειρηνικά μόνο εάν οι Παλαιστίνιοί γείτονές του είναι επίσης σε θέση να το κάνουν, καλώντας την τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην αυτοάμυνα του Ισραήλ.

Πηγή: tovima.gr