Εξαίρεση ή Εξαπάτηση; Η Πολιτική Ανάλυση των Δηλώσεων του Πρώην Πρωθυπουργού για τις Ελληνοτουρκικές Σχέσεις

Εξαίρεση ή Εξαπάτηση; Η Πολιτική Ανάλυση των Δηλώσεων του Πρώην Πρωθυπουργού για τις Ελληνοτουρκικές Σχέσεις

Εν αναμονή της νέας φάσης των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων, παρατηρείται μια νέα παρέμβαση από έναν από τους πρώην Πρωθυπουργούς που αντιπολιτεύονται την κυβερνητική πολιτική. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, εξέφρασε την ανησυχία του για «μαγειρέματα» που αφορούν το Κυπριακό και το Αιγαίο, αναφέροντας ότι οι λύσεις προτείνουν «άδικες και καταστροφικές» επιλογές.

Οι θέσεις και οι ανησυχίες του πρώην Πρωθυπουργού είναι γνωστές και δεν είναι η πρώτη φορά που τοποθετείται δημόσια. Ωστόσο, οι συνεχείς προειδοποιήσεις του για εθνικές καταστροφές φαίνεται να ενισχύουν μια αίσθηση ότι επιδιώκει να προκαλέσει αστάθεια στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό προσωπικά. Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη σκοπιμότητα των καταγγελιών του.

Είναι θεμιτό να υπάρχουν φωνές που επισημαίνουν κίνδυνο, όμως οι καταγγελίες του θα αποκτούσαν περισσότερο βάρος αν υπήρχε οποιαδήποτε ένδειξη για ένα σχέδιο που να υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα από την πλευρά της κυβέρνησης. Αν τέτοιο σχέδιο υπήρχε, θα μπορούσε να είναι μια μοναδική περίπτωση πολιτικής αυτοκτονίας.

Επιπλέον, οι τοποθετήσεις αυτού του τύπου συμβάλλουν στην καλλιέργεια ενός κλίματος καχυποψίας και επιφυλακτικότητας. Δημιουργούν υποψίες και αφορμές για κάθε είδους συνωμοσιολογίες, οι οποίες ανθούν στο ελληνικό πολιτικό τοπίο. Θα ήταν εποικοδομητικό αν ο πρώην Πρωθυπουργός και άλλοι με παρόμοιες ανησυχίες προσέφεραν περισσότερες λεπτομέρειες ή συγκεκριμένα παραδείγματα για το τι ακριβώς θεωρούν επικίνδυνο και για ποιο λόγο μια κυβέρνηση θα μπορούσε να σχεδιάσει μια τέτοια εθνική υπονόμευση. Χωρίς σαφείς αναφορές, οι δηλώσεις του επιτρέπουν πολλές ερμηνείες και παρερμηνείες.

Πηγή: tovima.gr