Η ελληνική πολιτική σκηνή βιώνει σήμερα ένα μελοδραματικό κλίμα, αλλά η σημασία των εξελίξεων που συμβαίνουν διεθνώς, ιδίως στη Μέση Ανατολή και την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση, καθιστά το εγχώριο πολιτικό σκηνικό δευτερεύον. Η προσοχή επικεντρώνεται στις πιθανές επιπτώσεις, όχι μόνο γεωπολιτικές, αλλά και στον τομέα των προσφύγων και της οικονομίας. Αυτή η κατάσταση απαιτεί περισσότερη διεθνή συνεργασία και συνεννόηση.
Το προσεχές διάστημα, ο Πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει να συμμετάσχει σε πέντε διεθνείς συναντήσεις, όπου η ατζέντα θα είναι κυρίως αφιερωμένη στις πολεμικές κρίσεις της εποχής. Αυτές οι συναντήσεις περιλαμβάνουν τη σύνοδο Ουκρανίας – ΝΑ Ευρώπης στο Ντουμπρόβνικ και την EuroMed 9 στην Πάφο, πριν μεταβεί στη Σύνοδο ΕΕ-Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ωστόσο, η αιφνίδια εστίαση σε αυτά τα ζητήματα αφήνει σε δεύτερη μοίρα την πολιτική ζωή στη χώρα. Σημαντικές διαμάχες υπάρχουν εντός του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, οι οποίες δεν συγκεντρώνουν την ίδια προσοχή που απαιτούν οι διεθνείς εξελίξεις. Αυτή η απουσία προσδοκίας για ουσιαστικά αποτελέσματα από τις προσυνεδριακές συζητήσεις είναι ανησυχητική, καθώς η Ελλάδα είναι ευάλωτη σε διάφορες συνέπειες.
Το ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία παραμένει επίσης στην επικαιρότητα, με την προοπτική συμπλήρωσης τριών χρόνων από την έναρξή του. Οι παρενέργειες αυτών των κρίσεων έρχονται να επηρεάσουν άμεσα τη χώρα, ενώ το προσφυγικό ζήτημα αναδεικνύεται σε κεντρικό θέμα ανησυχίας.
Πηγή: tovima.gr