Νέα πολιτική συνθήκη με τις εκλογές στο ΠαΣοΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ να αναζητούν ηγεσία

Νέα πολιτική συνθήκη με τις εκλογές στο ΠαΣοΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ να αναζητούν ηγεσία

Απομένει σχεδόν μία εβδομάδα έως την πρώτη εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη ηγεσίας στο ΠαΣοΚ, ενώ η σχετική εκκρεμότητα του ΣΥΡΙΖΑ θα λυθεί σε περίπου δύο μήνες. Οι διαδικασίες αυτές θα επηρεάσουν την πολιτική σκηνή, προσδιορίζοντας αν θα αναδειχθούν νέες δυναμικές στην αντιπολίτευση και αν θα υπάρξουν ρεαλιστικές εναλλακτικές προτάσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την κυβέρνηση, η οποία διαχειρίζεται μία πενταετία απόλυτης κυριαρχίας.

Προς το παρόν, οι δημοσκοπήσεις δεν καταγράφουν στοιχεία ανατροπής της πολιτικής κατάστασης, εκτός από την άνοδο του ΠαΣοΚ στη δεύτερη θέση. Η κυβέρνηση καταγράφει μια μικρή ανάκαμψη, παραμένοντας μπροστά σε απόσταση 15 μονάδων ή και περισσότερων από τους άλλους πολιτικούς φορείς.

Ωστόσο, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναζητούν ηγεσία και πολιτικό όραμα, προβάλλονται και οι αδυναμίες τους. Αν και η διαδικασία του debate στο ΠαΣοΚ καταγράφηκε θετικά, στη συζήτηση έλειπε μια πειστική πρόταση που να προσελκύσει μαζικά τους πολίτες. Επίσης, στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν διαφαίνονται σχετικές πρωτοβουλίες που να αναζωογόνησουν το ενδιαφέρον.

Επιπλέον, κάποιες δημοσκοπικές έρευνες αποκαλύπτουν ενδιαφέροντα ευρήματα που, αν επαληθευτούν, μπορεί να αλλάξουν τους πολιτικούς συσχετισμούς. Στο ΠαΣοΚ προηγείται ο τωρινός πρόεδρος, ενώ για το ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόσφατα εκδιωχθείς από τα κομματικά όργανα ηγέτης. Είναι σημαντικό όλοι οι υποψήφιοι να αναλογιστούν ποια επιλογή θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες προσδοκίες και πόσο ρεαλιστικές είναι αυτές.

Πηγή: tovima.gr