Ο αραβοϊσραηλινός πόλεμος συνεχίζει να εξελίσσεται με δραματικό τρόπο. Ειδικά για γειτονικές χώρες, όπως η Ελλάδα, είναι σχεδόν αδύνατο να θεωρείται ότι παραμένουν ανεπηρέαστες από μία τέτοια σύγκρουση. Ανεξαρτήτως της διάρκειάς του και πιθανής επέκτασης σε περίπτωση που εμπλακεί το Ιράν, οι επιπτώσεις είναι σαφείς.
Οι γεωστρατηγικές αναταράξεις ήδη επιδρούν και οι επιλογές της χώρας είναι περιορισμένες. Ένα από τα πιο ανησυχητικά ζητήματα είναι η αύξηση των προσφυγικών ροών, που ήδη παρατηρείται τους τελευταίους μήνες και αναμένεται να επιδεινωθεί αν η κατάσταση κλιμακωθεί περαιτέρω.
Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν και την ανάγκη να εστιάσει στην προσφυγική κρίση. Αν και η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας επικεντρώθηκε σε διμερείς διαφορές, η συζήτηση για το προσφυγικό ενδέχεται να είναι κρίσιμη. Υπάρχει αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει συνεννόηση, ωστόσο, απαιτείται προσοχή.
Ένα κρίσιμο ζήτημα είναι η ευρωπαϊκή διάσταση του προσφυγικού και η αδυναμία της ΕΕ να ανταποκριθεί ενιαία και έγκαιρα. Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι τεταμένη, καθώς οι εσωτερικές πιέσεις και πολιτικές εντάσεις καθιστούν δύσκολη την επίτευξη συμφωνιών και τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής πολιτικής. Η θέση της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία έχει ιδιαίτερη σημασία και ενδέχεται να υπερβαίνει την τυχόν συνεννόηση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Είναι γεγονός ότι η ελληνική ηγεσία είναι ενήμερη γι’ αυτό και προετοιμάζεται, ωστόσο οι επιλογές περιορίζονται.
Πηγή: tovima.gr