Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει επιπτώσεις που επηρεάζουν σοβαρά την παγκόσμια κατάσταση. Η προαναγγελθείσα εμπλοκή του Ιράν καταρρίπτει τα προσχήματα και η Ουάσιγκτον μαζί με το Τελ Αβίβ βρίσκονται σε συγχρόνιες θέσεις, δηλώνοντας τη συμμαχική τους υποστήριξη. Αυτή η ευρύτερη κρίση ενδέχεται να προκαλέσει ανατροπές σε πολλούς σχεδιασμούς και προγραμματισμούς.
Η ελληνική κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τους κινδύνους, προγραμματίζει αντιδράσεις για την προστασία των Ελλήνων πολιτών από τις εμπόλεμες ζώνες, αλλά και για την πιθανή αύξηση των προσφυγικών ροών. Η σύγκρουση μπορεί να επεκταθεί στο Λίβανο και ενδεχομένως στο Ιράν, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις που μπορεί να επηρεάσουν τη Συρία και να φέρουν την Τουρκία στο προσκήνιο ως πιθανό εμπλεκόμενο παράγοντα.
Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να διατηρήσει μια ισορροπημένη στάση, κάτι που δεν θα είναι εύκολο αν οι πολεμικές επιχειρήσεις επεκταθούν. Η αναβαθμισμένη σχέση με το Ισραήλ προσφέρει στρατηγικό βάθος, ενώ η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ είναι κρίσιμη για τη διατήρηση μιας ξεκάθαρης πολιτικής στάσης.
Η αναταραχή αυτή στη Μέση Ανατολή επηρεάζει και τους σχεδιασμούς στην Ευρώπη. Οι πολιτικές στρατηγικές που ευδοκιμούσαν σε συνθήκες ειρήνης θα πρέπει να τροποποιηθούν και ίσως να επανασταλούν. Η Ευρώπη καλείται να βρει τρόπους να διατηρήσει την πολιτική της ενότητα και διπλωματική συμφωνία, αποφεύγοντας τον εγκλωβισμό της σε δημοσιονομικά στερεότυπα που είναι άχρηστα στις τρέχουσες συνθήκες. Απαιτείται περισσότερη τόλμη και διορατικότητα από κάθε άλλη φορά.
Πηγή: tovima.gr