Ο Γιοσιχίντε Σούγκα ψηφίστηκε πρωθυπουργός από την Κάτω Βουλή της Ιαπωνίας σήμερα Τετάρτη, αναλαμβάνοντας τα ηνία μετά από 8 χρόνια διακυβέρνησης του Σίνζο Άμπε. Όπως μεταδίδει το CNBC, στη νέα κυβέρνηση θα διατηρηθεί περίπου το μισό υπουργικό συμβούλιο του προηγούμενου πρωθυπουργού.

Ο Σούγκα, 71 ετών, ήταν εδώ και πολλά χρόνια το «δεξί χέρι» του Αμπε και έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει πολλά από τα προγράμματα του προκατόχου του, συμπεριλαμβανομένης και της οικονομικής στρατηγικής του που είναι γνωστή ως «Abenomics», ενώ θα προχωρήσει και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της απορρύθμισης και του εξορθολογισμού της γραφειοκρατίας.

Ο Αμπε, ο πιο μακροχρόνιος πρωθυπουργός της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας, παραιτήθηκε λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας μετά από σχεδόν οκτώ χρόνια στο αξίωμά του. Ο Σούγκα ήταν επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τάρο Άσο και ο Σούγκα έχουν διατηρήσει ο καθένας τη θέση του από τότε που ανέλαβε ο Άμπε την ηγεσία της χώρας.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο
Ο νέος πρωθυπουργός κέρδισε 314 από τις συνολικά 462 ψήφους των βουλευτών. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, στο νέο υπουργικό συμβούλιο θα υπάρχουν μόνον δύο γυναίκες και ο μέσος όρος ηλικίας των μελών του θα είναι τα 60 έτη.

Ο μικρότερος αδελφός του Αμπε, Νομπούο Κίσι, είναι πιθανό να αναλάβει το υπουργείο Άμυνας, ενώ ο απερχόμενος υπουργός Τάρο Κόνο θα αναλάβει επικεφαλής της διοικητικής μεταρρύθμισης, ένα πόστο που είχε και στο παρελθόν.

Ο Γιασουτόσι Νισιμούρα, επικεφαλής του Αμπε στην επιχείρηση αντιμετώπισης του Covid-19, θα παραμείνει υπουργός Οικονομικών, ενώ ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Χιρόσι Καχιγιάμα, ο γιος του πολιτικού που ο Σούγκα θεωρεί ως τον μέντορά του, επίσης θα διατηρήσει τη θέση του, σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ.

Από τα… χαρτοκιβώτια, στη Νομική και την πολιτική
Ο Σούγκα, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά το 1996, ξεχώρισε ως υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων και Επικοινωνιών στη διάρκεια της πρώτης θητείας του Άμπε, από το 2006 ως το 2007. Σε αντίθεση με πολλούς προβεβλημένους βουλευτές του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματ (LDP), ο Σούγκα δεν προέρχεται από πολιτική οικογένεια.

Είναι ο μεγαλύτερος γιος ενός παραγωγού φράουλας στη βόρεια περιφέρεια Ακίτα. Μετά την αποφοίτησή του από το λύκειο και επειδή δεν ήθελε να ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση, μετακόμισε στο Τόκιο και έπιασε δουλειά σε μια εταιρεία χαρτοκιβωτίων. Αργότερα, εισήχθη στο πανεπιστήμιο του Τόκιο, Χοσέι, όπου σπούδασε Νομική, ενώ πλήρωνε ο ίδιος τα δίδακτρα της σχολής του.

Στα 26 του χρόνια ο Σούγκα αποφάσισε να αφοσιωθεί στην πολιτική και ξεκίνησε να εργάζεται ως σύμβουλος του μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων Χικοσαμπούρο Οκονόγκι, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Κατασκευών και Εμπορίου και Βιομηχανίας. Το 1987, ο Σούγκα εξελέγη μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Γιοκοχάμα και εξέτισε δύο θητείες. Είναι κάτοχος μαύρης ζώνης στο καράτε και κάθε πρωί κάνει 100 κοιλιακούς για να κρατιέται σε φόρμα.

Πηγή: patrastimes.gr