Φεστιβάλ Θερμοπυλίων 2024: Μια Πολιτιστική Γιορτή Εξωστρέφειας και Ιστορίας

Φεστιβάλ Θερμοπυλίων 2024: Μια Πολιτιστική Γιορτή Εξωστρέφειας και Ιστορίας

Τα Θερμοπύλια, ένα πολιτιστικό φεστιβάλ που διεξάγεται από το 2009 στη Φθιώτιδα, απέδωσαν φέτος έναν ιδιαίτερο φόρο τιμής στη διάσημη μάχη που εκτυλίχθηκε εκεί. Αυτή τη χρονιά όμως, το φεστιβάλ παρουσίασε μια νέα διάσταση, στρέφοντας το ενδιαφέρον του όχι μόνο στις τοπικές ρίζες αλλά και στο εξωτερικό. Για πρώτη φορά συμμετείχαν Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι, προσκαλώντας τους να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις με διερμηνεία και υπότιτλους στα αγγλικά, γεγονός που ενίσχυσε τον διάλογο μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και ξένων επισκεπτών.

Η εκδήλωση, που κράτησε τρεις μέρες (6-8/9), περιλάμβανε ένα πλούσιο πρόγραμμα με διαλέξεις, ξεναγήσεις στο πεδίο, θεατρικές παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις. Σημαντική στιγμή της διοργάνωσης ήταν η ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών από τον δρα Πέτρο Κουνούκλα, ο οποίος, με βαθιά γνώση της περιοχής και της ιστορίας της, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού για τρεις ώρες. Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, προσφέροντας μια συνολική εικόνα των γεγονότων που διαδραματίστηκαν το 480 π.Χ.

Η θεατρική παράσταση Ικέτιδες του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη, έφερε στο προσκήνιο ένα πολυάριθμο κοινό που συγκεντρώθηκε στο υπαίθριο θέατρο. Παρά την καταρρακτώδη βροχή που ανάγκασε τη διακοπή της παράστασης, η προσβασιμότητα στο έργο συνέβαλε στην ενίσχυση του πολιτιστικού διαλόγου. Οι τοπικοί φορείς σκοπεύουν να ξαναφέρουν τον θίασο στην περιοχή, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία στους θεατές.

Οι ομιλίες από ειδικούς, όπως η Αικατερίνη Καμηλάκη και ο Αθανάσιος Ευσταθίου, πρόσφεραν αξέχαστες στιγμές, ενώ η παρουσίαση μιας περιοδικής έκθεσης στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης ανέδειξε τη σημαντική εξέλιξη της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας. Η δέσμευση των συμμετεχόντων να διατηρήσουν ζωντανή τη μνήμη της ιστορίας αναδείχθηκε μέσα από τις συζητήσεις και τις εκδηλώσεις.

Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με μια συναυλία του Θανάση Κλεώπα, ο οποίος με την παραδοσιακή του μουσική ενσωμάτωσε στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού, αποδεικνύοντας τη διαχρονική αξία του. Η βράβευση της Γιώτας Βέη, μιας σπουδαίας ερμηνεύτριας, υπήρξε η κορυφαία στιγμή της βραδιάς, συγκινώντας το κοινό με τις ερμηνείες της.

Πηγή: tovima.gr