Οτι το νέο βιβλίο του Κώστα Κρομμύδα, με τίτλο «Ακάκιε», αναφέρεται στη συναρπαστική ιστορία του αείμνηστου επιχειρηματία Λευτέρη Μαντζίκα, ο οποίος κατάφερε από το μηδέν να φτιάξει μια από τις πιο επιτυχημένες βιομηχανίες ζυμαρικών στη Ελλάδα, το γράψαμε πρώτοι τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς τότε το ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στην «Espresso» ο ίδιος ο δημοφιλής συγγραφέας και ηθοποιός.

«Στα περισσότερα βιβλία μου πρώτα βρίσκω τον τίτλο και μετά ξεκινώ το γράψιμο, γιατί ο τίτλος τα καθορίζει, δεν είναι άσχετος, ούτε βγάζω απλά εντυπωσιακούς τίτλους. Το επόμενο βιβλίο, αυτό που τελειώνω σε λίγο, λέγεται “Ακάκιε”. Εντάξει, η πρώτη σκέψη πηγαίνει στη διαφήμιση. Πίσω από αυτό όμως κρύβεται μια ολόκληρη ιστορία, που διανύει τον προηγούμενο αιώνα.

Κώστας Κρομμύδας

Δεν είναι μόνο αυτό, αλλά είναι τόσο χαρακτηριστικό σαν όνομα, που το επέλεξα γιατί ήθελα ο αναγνώστης να ξέρει ότι αυτό που θα διαβάσει θα τον ταξιδέψει σε αυτή την εποχή, την ξεχασμένη, του μπακάλικου, του προηγούμενου αιώνα, της δημιουργίας. Είναι εμπνευσμένο από αληθινή ιστορία, καθώς παρακολουθεί τη ζωή του Λευτέρη Μαντζίκα, που δεν ήταν μόνο η γνωστή βιομηχανία ζυμαρικών.

Ο Λευτέρης Μαντζίκας με τα εγγόνια του

Πρόκειται για τη συγκλονιστική πορεία ενός ανθρώπου που γεννήθηκε το 1916 και βίωσε επιτυχίες και δυσκολίες. Είναι ένα success story ουσιαστικά» μας είχε δηλώσει ο Κώστας Κρομμύδας πριν από πέντε μήνες περίπου.

Λευτέρης και Μαρίνα Μαντζίκα

Σήμερα λοιπόν, εν αναμονή και της κυκλοφορίας του βιβλίου «Ακάκιε» από τις εκδόσεις Διόπτρα, που έχει προγραμματιστεί για τις 12 Μαΐου, σας αποκαλύπτουμε τη συγγενική σύνδεση του κεντρικού ήρωα της ιστορίας με τον Μάκη Παντζόπουλο, σύζυγο της Ελένης Μενεγάκη. Ο Λευτέρης Μαντζίκας ήταν παππούς του! Μάλιστα, η σύζυγος του αείμνηστου επιχειρηματία και γιαγιά του Μάκη λεγόταν Μαρίνα, και από αυτήν πήρε το όνομά της και η χαριτωμένη κόρη του επιχειρηματία και της δημοφιλέστερης Ελληνίδας παρουσιάστριας!

Η Ελένη Μενεγάκη με τον Μάκη Παντζόπουλο και την κόρη τους, Μαρίνα

Δεν είναι, όμως, αυτή η μοναδική έκπληξη που «κρύβεται» στις σελίδες του βιβλίου, αφού και η σύζυγος του Κώστα Κρομμύδα, η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μαρίνα Γιώτη, είναι επίσης εγγονή του Λευτέρη Μαντζίκα! Εκείνο που πρέπει να διευκρινιστεί, ωστόσο, είναι ότι η Ελένη Μενεγάκη δεν αναφέρεται στο βιβλίο. Αλλωστε, ο Λευτέρης Μαντζίκας έφυγε από τη ζωή το 2008 σε ηλικία 91 ετών, ενώ ο εγγονός του Μάκης Παντζόπουλος γνώρισε την Ελένη έναν χρόνο μετά, το 2009.

Πηγή: espressonews.gr