Μαίνονται οι κινητοποιήσεις των Ελλήνων καλλιτεχνών που καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει την ειδικότητά τους από το Προεδρικό Διάταγμα. Συγκέντρωση έξω από το Ωδείο Αθηνών πραγματοποιήθηκε χθες, με μαζική συμμετοχή και με το πλήθος να κλείνει τη Ρηγίλλης την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο Μαξίμου με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνικών σωματείων, επιχειρώντας έτσι να κατευνάσει τα πνεύματα μετά τις μεγάλες αντιδράσεις, που όμως τυγχάνουν, δυστυχώς, μικρής προβολής από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης.

aleiferopoulos
Προμηθέας Αλειφερόπουλος

mpordoumis
Αλέξανδρος Μπουρδούμης

Ανάμεσα στους ηθοποιούς που βγήκαν για ακόμα μία μέρα στους δρόμους, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους και φωνάζοντας πως το Προεδρικό Διάταγμα «εξαφανίζει τα χρόνια σπουδών» των καλλιτεχνών και, κατά συνέπεια, «τους αποκόβει από οποιαδήποτε περαιτέρω ακαδημαϊκή πορεία» και τους «υποβιβάζει στο εργασιακό και μισθολογικό επίπεδο του ανειδίκευτου εργάτη», ήταν και πασίγνωστοι ηθοποιοί όπως ο Γιάννης Στάνκογλου, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, ο Χάρης Τζωρτζάκης, ο Γιάννης Τσορτέκης, ο Ομηρος Πουλάκης, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, η Δήμητρα Χατούπη, η Μαρία Κανελλοπούλου και ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης.

aspiotis
Κωνσταντίνος Ασπιώτης

Ζαχαρίας Ρόχας

Εκεί ήταν και ένα νέο ζευγάρι της showbiz που, παρότι δεν έχει επιβεβαιώσει δημόσια το ειδύλλιό του, εμφανίστηκε μαζί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας: Ο Πέτρος Λαγούτης και η Μάρθα Λαμπίρη-Φεντόρουφ, οι οποίοι γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν στα γυρίσματα της σειράς του ΑΝΤ1 «Παγιδευμένοι». Μάλιστα, στην ίδια κινητοποίηση πήρε μέρος και η πρώην σύζυγος του Πέτρου Λαγούτη και μητέρα των παιδιών του, η επίσης γνωστή ηθοποιός Μυρτώ Αλικάκη, η οποία διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρώην άντρα της.

dragoumi
Μυρτώ Αλικάκη

stankioglou 1
Γιάννης Στάνκογλου

Κανένα αποτέλεσμα

Στο μεταξύ, παρά το γεγονός πως η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των σωματείων διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες, ο καλλιτεχνικός κόσμος φαίνεται να μην έμεινε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Στην ουσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τα περί ίδρυσης Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, που είχε ανακοινώσει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 28 Ιανουαρίου, ενώ το μόνο νέο που προέκυψε από τη συνάντηση είναι η δυνατότητα οι απόφοιτοι δραματικών και συναφών σχολών να μπαίνουν στο τρίτο έτος ΑΕΙ με κατατακτήριες. Ηδη, πάντως, οι καλλιτέχνες προαναγγέλλουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, προχωρώντας σε πρώτη φάση κανονικά στην προγραμματισμένη για αύριο Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου, 24ωρη απεργία τους, αφού επί της ουσίας δεν λύνεται το βασικό πρόβλημά τους.

kanelopoulou
Μαρία Κανελλοπούλου

«Καταθέσαμε το σύνολο των αιτημάτων μας, για τα οποία ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα φέρει νομοθετική ρύθμιση, το περιεχόμενο της οποίας συνολικά οι συλλογικοί φορείς θα εξετάσουμε και θα αποφασίσουμε αν μας καλύπτει. Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας μέχρι να υπάρξουν έμπρακτες αποφάσεις. Εχουμε προκηρύξει απεργία για την Παρασκευή» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος Κωνσταντίνος Κεχαγιόγλου, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΣΕΗ Αρης Λάσκος τόνισε: «Η πρώτη ώρα της διαπραγμάτευσης ήταν δύσκολη.

lagoutis 1
Πέτρος Λαγούτης και Μάρθα Λαμπίρη Φεντόρουφ

Μιλούσαν για παρεξήγηση. Από τη δεύτερη έγιναν πιεστικότερα τα πράγματα. Δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός ότι θα καταθέσει ως το τέλος της εβδομάδας νομοθετική ρύθμιση για Τ.Ε. και όλα τα αιτήματά μας. Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας και τις δράσεις μας μέχρι να δούμε αν μας καλύπτει η ρύθμιση, δηλαδή μέχρι και να δούμε τι θα γράφει ακριβώς. Συνεχίζουμε και επαγρυπνούμε. Βγάζουμε όσα μπορούμε περισσότερα ψηφίσματα συμπαράστασης στον αγώνα μας».

Πηγή: espressonews.gr