Η Δραματική Έλλειψη Νερού στην Αττική και η Αντίκτυπός της στους Πολίτες και τη Γεωργία

Η Δραματική Έλλειψη Νερού στην Αττική και η Αντίκτυπός της στους Πολίτες και τη Γεωργία

Στις 14 Οκτωβρίου, στις 00:40, στο MEGA, η Νίκη Λυμπεράκη θα εξετάσει τη σοβαρή κατάσταση που αντιμετωπίζει η Αθήνα και η περιφέρεια λόγω λειψυδρίας, έπειτα από δύο χρόνια ανομβρίας. Η εκπομπή θα αναδείξει τις επιπτώσεις της κρίσης αυτής, από τα άνυδρα νησιά που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υδάτινες ανάγκες εξαιτίας του υπερτουρισμού, μέχρι τις μεγάλες διαρροές και απώλειες στην γεωργία και κτηνοτροφία, τομέες που καταναλώνουν το 85% του νερού.

Η στάθμη του Μόρνου έχει υποχωρήσει σημαντικά, θέτοντας σε κίνδυνο την προσβαση σε νερό ακόμη και για την πρωτεύουσα. Η γη της Νάξου, παραδοσιακά εύφορη, είναι πλέον λιγότερο παραγωγική, ενώ το Αδριάνειο Υδραγωγείο που ενώνει την Αθήνα εδώ και χιλιάδες χρόνια παραμένει ξεχασμένο.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, θα παρουσιαστούν οι προβλέψεις των επιστημόνων για το μέλλον και οι προτεινόμενες λύσεις, ενώ θα γίνει αναφορά σε εθνικό στρατηγικό σχέδιο που να εκμεταλλεύεται τις σύγχρονες τεχνολογίες, όπως η αφαλάτωση και η επαναχρησιμοποίηση του ανακυκλωμένου νερού. Η εκπομπή θα επισημάνει επίσης τις θέσεις της ΕΥΔΑΠ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με πιθανές αυξήσεις στις τιμές του νερού και την πιθανότητα επιβολής δελτίου.

Στις συζητήσεις θα συμμετάσχουν ειδικοί όπως ο Δρ. Πέτρος Βαρελίδης, Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, ο Γιώργος Στεργίου, Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ, και άλλοι σημαντικοί συντελεστές από την επιστημονική και παραγωγική κοινότητα.

Πηγή: tovima.gr